Nio räddade och minst 50 saknas från sjunkande båt

Nio personer räddades med helikopter från en sjunkande båt söder om Kanarieöarna tidigt på måndagen.

Ni personer reddet fra synkende flyktningbåt utenfor Kanariøyene.

Båten höll på att sjunka när den upptäcktes.

Minst 50 passagerare saknas.

Båten befann sig 111 kilometer söder om Kanarieön El Hierro när den upptäcktes av besättningen på ett tankfartyg som var på väg från Brasilien till Cartagena, skriver nyhetsbyrån Efe.

Båten, som är 15-20 meter lång, hade då sjunkit till hälften.

Sjöräddningen på Kanarieöarna underrättades och en räddningshelikopter, en räddningsbåt och en patrullbåt från Guardia Civil skickades omedelbart.

Helikoptern transporterade nio personer till El Hierro, där de fick första hjälpen av Röda Korset innan de transporterades i ambulanser till ett sjukhus i Valverde.

Samtidigt  undersöktes om det fanns fler båtpassagerare på haveriplatsen.

Överlevande har sagt att båten lämnade Afrika på väg till Kanarieöarna för nio dagar sedan med cirka 60 passagerare ombord och havererade för två dagar sedan, rapporterade Television Canarias med hänvisning till källor inom räddningstjänsten.

101 flyktingar i en annan liten båt från Afrika räddades utanför Los Cristianos på södra Teneriffa på onsdagsmorgonen, skriver sjöräddningen på Twitter.

På söndagen anlände en båt med 147 passagerare till Arguineguín på södra Gran Canaria och tre båtar med totalt 193 passagerare till La Restinga på El Hierro.

Över 15 000 flyktingar och andra migranter har anlänt till Kanarieöarna i små båtar från Afrika hittills i år, enligt siffror från inrikesministeriet, sjöräddningen och larmcentralen.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !