Nej till lagändring för boende i turistområden

Kanarieöarnas parlament sade på onsdagen nej till att behandla ett förslag om att ändra lagen som förbjuder människor iatt vara permanent bosatta i turistområden.

Puerto de Mogán på Gran Canaria.

Puerto de Mogán på Gran Canaria är ett eftertraktat bostadsområde.

Förslaget lades fram efter att 22 876 namnunderskrifter samlats in för en namninsamling som krävde en lagändring.

Palt, en intresseorganisation för människor som påverkas av Kanarieöarnas lag om modernisering av turismen, står bakom namninsamlingen.

Får inte bestämma över sin egen egendom

Problemen med den nuvarande lagen, enligt Palt, är främst att den inte tillåter människor att bo permanent i byggnader och områden som är reglerade för turism, och att de inte har full administrativ rätt över sina egna hem.

Enligt lagen ska bostäderna hyras ut som fritidsbostäder eller andra typer av turistboende, åtminstone under en del av året, och uthyrningen ska ske genom ett turistföretag som hyr ut samtliga bostäder i varje enskilt hus.

Syftet med denna förordning är att se till att turistområdena inte är ohämmade "residencialiserade", vilket bland annat skapar utmaningar för infrastrukturen i dessa områden. Det finns andra krav på infrastruktur i turistområden än i bostadsområden.

Böter

Många som äger lägenheter i turistområden på Kanarieöarna har fått böter på över 2000 euro de senaste månaderna.

Antingen för att de har använt lägenheterna som permanentbostäder, eller för att de vägrar att hyra ut dem till turister via turistföretag, även om de inte använder lägenheterna själva.

"Demoniserad"

Palts partiledare hävdade i riksdagen att husägare i turistområden har "demoniserats" i den offentliga debatten, trots att de bara vill ha en förändring i regleringen

De partier som röstade emot en behandling av förslaget menar bland annat att förslaget främjar en specifik vision för vad turism ska vara som inte speglar hela besöksnäringen.

Det påpekas också att en ny lag som reglerar uthyrning av fritidsbostäder håller på att utarbetas (tidsfristen för samråd löpte ut den 9 maj) och att turismmodellen för Kanarieöarna kommer att ändras i framtiden, med nya, relaterade rättsliga bestämmelser.

Översättning: Thomas Nilsson thomas-nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !