Vägrade hyra ut bostäder - fick svidande böter

Kanarieöarnas turistministerium har utdömt böter på över 2 000 euro för fastighetsägare i turistområden som vägrar att hyra ut sina bostäder till turister.

Mange boliger leies ulovlig ut til turister på Gran Canaria.

Playa del Inglés. 

För närvarande pågår ett överklagande där en person som äger en lägenhet i Playa del Inglés på Gran Canaria har dömts till böter på 2250 euro.

Ägaren ska ha informerats om böterna den 14 december.

Besiktigade hyreshuset

Böterna kom efter en inspektion av hyreshuset där lägenheten ligger i 2022.

Turistministeriet fann att anläggningen är stängd för allmänheten, att det inte finns någon reception eller arbetare och att det därför inte finns någon "turistexploatering" av bostäderna.

Ministeriet anser att den nämnda husägaren som har bötfällts har begått ett allvarligt brott mot regeln genom att "inte uppfylla skyldigheten att följa den användning som föreskrivs i planeringen, eftersom det inte finns någon turistexploatering i bostadsenheten."

1960-talets kvarter

Lägenheten ligger i ett hyreshus från 1960-talet med 52 lägenheter.

Ägaren bötfälls för att ha vägrat hyra ut lägenheter till turister.

Grunden för böterna är en lag från 2013 som säger att bostäder i områden som är planlagda för turism inte får användas som permanenta bostäder, utan måste göras tillgängliga för uthyrning till turister, åtminstone under perioder av året.

Ägarna kan inte heller själva hyra ut fastigheterna till turister, utan måste låta registrerade företag som bedriver professionell uthyrning ta hand om detta, och det måste finnas en reception i kvarteret där lägenheten ligger.

Källa till konflikt

Lagen har lett till en långvarig konflikt mellan myndigheter och människor som äger bostäder i turistområden, och själva vill förfoga över dessa fritt.

Ärvde lägenheten

I det tidigare nämnda fallet påstås fastighetsägaren ha ärvt lägenheten av familjen, som påstås ha köpt den för eget bruk redan innan turismutvecklingen kom igång ordentligt i Playa del Inglés.

Andra som äger bostäder i samma kvarter och i andra bostäder som ligger i turistområden har fått eller riskerar att bötfällas av samma anledning.

Endast bostäder där användningen som permanentboende har konsoliderats av den nuvarande ägaren före 2017 kan i princip undgå böter om de vägrar uthyrning.

Kämpar för husägares rättigheter

En intresseorganisation för människor som berörs av Kanarieöarnas turistlag, PALT, driver fallet på uppdrag av den tidigare nämnda fastighetsägaren.

Det är PALT som har gått ut i pressen med detta fall.

PALT:s ordförande, Maribé Doreste, säger att han ägnar mycket tid åt dessa frågor just nu.

Ägarnas rätt att fritt förfoga över sin egendom är central i argumentationen.

Tidigare i år vann en tysk som äger en lägenhet i ett kvarter i Playa del Inglés ett överklagande i ett liknande fall efter att ha bötfällts av turistministeriet.

PALT har i år också överklagat områdesplanen för Gran Canaria, eftersom föreningen anser att den upprätthåller turistaktörernas favorisering och inte tillvaratar fastigheternas ägares intressen.

Lagändring på gång

Dessutom kämpar föreningen för en ändring av Kanarieöarnas lag om förnyelse och modernisering av turismen från 2013.

Den kanariska regeringen håller på att ändra denna lag och inhämtar synpunkter från berörda institutioner, föreningar, företag och andra intressenter i syfte att utarbeta den.

Huruvida det nya lagförslaget kommer att innebära en förbättring eller försämring för husägare är för tidigt att säga.

En annan intressegrupp som kämpar för fritidshusägares rättigheter är Ascav.

PALT och Ascav ligger bakom en rad demonstrationer som hållits mot de restriktioner som införts för husägare genom lagstiftningen.

Översättning: Thomas Niulsson thomas.nilsson@canariajournalen.no