Tiotusentals protesterade mot massturismen på Kanarieöarna

På lördagen marscherade tiotusentals människor på gatorna i protest mot den ökade massturismen på Kanarieöarna.

Mer enn 60 000 mennesker demonstrerte mot masseturisme på Kanariøyene.

Många människor dök upp till demonstrationen i Las Palmas.

Demonstrationerna ägde rum i de största städerna på de åtta befolkade Kanarieöarna, i Madrid, Barcelona, Granada och Malaga på det spanska fastlandet samt i Berlin och London.

Minst 32 000 på Teneriffa

Siffrorna för hur många som deltog i demonstrationerna varierar kraftigt.

I Santa Cruz de Tenerife, där det var den högsta närvaron, rapporterade regeringens delegat att 32 000 deltog, medan organisatörerna rapporterade 80 000.

Delegatsiffran för Las Palmas, Kanarieöarnas folkrikaste stad, är 14 000 demonstranter. Arrangörernas siffra för Las Palmas är 50 000.

Videon nedan visar protestmarschen i Mesa y López i Las Palmas.

På Lanzarote deltog 9 000 personer. på Fuerteventura, 2000; på La Gomera, 200; på El Hierro, 120; och i La Graciosa, 30.

I Madrid, Barcelona, Malaga, Berlin och London har mellan några dussin och några hundra personer demonstrerat, enligt nyhetsbyrån Efe.

Demonstrationerna får stor uppmärksamhet i både spansk och utländsk press.

- Ingen turistfobi

Under parollen "Canarias tiene un limite" ("Kanarieöarna har en gräns") har demonstranterna läst upp manifest.

Organisatörerna förnekar att det finns en allmän turistfobi på Kanarieöarna och påpekar att det är en politisering av frågan som bara har fått genklang hos den "mest tabloidiserade" delen av den brittiska pressen.

Graffiti med orden "turister åker hem" på Kanarieöarna som visas i brittisk press är isolerade fall, sades det under demonstrationen på Teneriffa.

Turisterna kommer alltid att hälsas med vänlighet, säger ledarna för demonstrationerna, men de vill ha en mer ansvarsfull modell som begränsar ytterligare tillväxt.

17 miljoner turister

År 2023 sattes ett rekord på 16,2 miljoner turister, och prognoser tyder på att det kan bli så många som 17 miljoner i år.

Kanarieöarna kan inte ta emot miljontals fler turister varje år, sades det under uppläsningen av manifestet i Santa Cruz de Tenerife.

Det påpekas att Kanarieöarna, trots rekordmånga turister, har ett stort antal fattiga, en av Spaniens lägsta lönenivåer och problem för invånarna att komma in på bostadsmarknaden på grund av bostadsbrist och höga bostadspriser.

Turismen bidrar också till trafikproblem och trängsel i naturen.

Detta är vad demonstranterna kräver

  • Ändra den nuvarande turismmodellen så att massturismen begränsas, trängseln stoppas och naturen bevaras.
  • Inför en turistskatt (även kallad miljöskatt).
  • Införa ett moratorium för utveckling av turismen (tillfälligt stopp).
  • Reglera försäljningen av bostäder till utlänningar som inte är bosatta i landet.

Ett stort antal intressegrupper och organisationer är medarrangörer till demonstrationerna.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !