Oro för planerade turismdemonstrationer

Den kanariska regeringen, Teneriffas öråd och näringslivsorganisationer har uttryckt oro över de planerade demonstrationerna mot massturismens tillväxt.

Kanariøyene har en grense, også for masseturisme.

Har Kanarieöarna nått smärtgränsen för massturism?

Demonstrationerna kommer att äga rum den 20 april på fem av öarna:

Gran Canaria, Teneriffa, Lanzarote, Fuerteventura och La Palma.

Ett stort antal miljöorganisationer och andra intresseorganisationer står bakom den.

Mottot är "Canarias Tiene Un Limite" (Kanarieöarna har en gräns).

Protesten riktar sig både mot exploatörer och mot politiker och partier som tillåter dess tillväxt, och alla som uppmuntrar till en ökning av turismvolymen.

Kan skapa en förvrängd bild

Oron från vissa politiker och företag är bland annat att demonstrationerna kan skapa en bild av motstånd mot turister och turism på Kanarieöarna som inte stämmer överens med verkligheten.

Kanarieöarnas president, Teneriffas öråd, Kanarieöarnas handelskammare och hotellägarföreningen Ashotel har alla sagt att de uppfattar det som demonstrationer mot turismen.

Arrangörerna å sin sida hävdar att de inte är emot turism eller turister, utan vill ha en ny och mer ansvarsfull turismmodell som inte leder till trängsel i skärgården och ytterligare storskalig utveckling i skyddade och sårbara naturområden.

"Lämna mjölkkon ifred"

Kanarieöarnas president Fernando Clavijo uppmanade i måndags dem som protesterar mot turismen att visa sunt förnuft eftersom den är den främsta källan till sysselsättning.

Vice vd:n för Ashotel, Gabriel Wolgeschaffen, kallade det "en perfekt storm" under en presskonferens i veckan och sa att man måste "lämna kon som ger mjölken ifred".

Han påpekade att turismen står för 35 procent av Kanarieöarnas bruttonationalprodukt.

Många fattiga trots ekonomisk tillväxt

De senaste siffrorna från den officiella turistundersökningen Egatur visar att omsättningen inom turistnäringen har ökat med cirka 20 procent under de två första månaderna i år jämfört med förra året till över fyra miljarder euro. Förra året var det också rekordintäkter.

Organisatörerna av demonstrationerna påpekar att över en tredjedel av befolkningen ändå riskerar att drabbas av fattigdom och social utestängning, och att Kanarieöarna har Spaniens näst lägsta lönenivå.

Fler nya projekt

Exempel på nya turistprojekt som har orsakat stor kontroverser är lyxresorten Cuna del Alma, Hotel La Tejita, wellnesskliniken Dichosa, Hotel Oliva Beach, Circuito del Motor (motorsportbana för bland annat Formel 1), Puerto de Fonsalía och Siam Parks planer på en enorm vattenpark på Gran Canaria.

Kräver fördomsfri debatt

Ashotel efterlyser en fördomsfri debatt för att gå till botten med temat.

Kommunalrådet i Santa Cruz de Tenerife, José Manuel Bermúdez, sa på presskonferensen att han har full respekt för yttrandefriheten och demonstrationsfriheten.

Han efterlyser en seriös och fördomsfri debatt kopplad till befolkningstillväxten under de senaste 20 åren, en tillväxt som ställer krav på tjänster och infrastruktur som inte kan besvaras tillräckligt snabbt, anser Bermúdez.

"Kampanj mot turismfobi"

En liten demonstration mot massturism på Teneriffas södra flygplats har nyligen kallats av Santa Cruz de Tenerifes handelskammare för en "isolerad turistfobikampanj iscensatt av minoritetsgrupper".

Det anses dock att sådana åtgärder kan ha en viktig, negativ effekt genom att de uppfattas som allmän turismfobi av utlänningar.

Handelskammarens ordförande, Santiago Sesé, har sagt att det är "oansvarigt" att iscensätta sådana protester.

Bland de problem med stor tillväxt i massturismen som ofta lyfts fram av kritiker är:

  • Dålig fördelning av inkomster från turism
  • Skador på naturen och exploatering i naturområden
  • Sämre tillgång till naturen för invånarna
  • Ökade utsläpp
  • Trafikproblem förvärrade på grund av många hyrbilar på vägarna
  • Höga bostadspriser och hyror i förhållande till inkomstnivå
  • Dålig tillgång till bostäder för de boende
  • Högt tryck på sjukvården
  • Vattenbristen förvärras av många turister.

Det finns också andra orsaker till dessa saker än turismen.

Vinklar på turismfobi

Vissa utländska och spanska nyhetsmedier har tidigare rapporterat om sådana historier och hänvisat till det som turismfobi på Kanarieöarna.

Det finns dock inga belägg för att medborgarna i allmänhet har en fobi för turism, och det finns inte heller mycket bevis för det, utöver intressegrupper som inte är helt representativa för hela befolkningen.

Redaktionen på Canariajournalen har kontakt med många kanarier, och en informell undersökning visar att nästan alla tillfrågade i allmänhet är positiva till turisterna, även om vissa kanarier pekar på vissa negativa aspekter av turismen som de inte tycker särskilt mycket om.

Kanarieöarna har inga generella problem med trängsel och överturism, konstaterades det i en undersökning om hållbarhet inom turismen som forskare vid universiteten i La Laguna och Las Palmas kom fram till 2023.

Kanarieöarnas statistikbyrå kommer nu att ta itu med denna fråga genom undersökningar om hur turismens och turisternas inflytande uppfattas av medborgarna.

Resultaten ska sammanställas i en kvartalsrapport.

2400 invånare över 18 år i kanariska hem i olika delar av arkipelagen kommer att utgöra ett representativt urval.

Den första undersökningen kommer att genomföras under det kvartal vi gått in i nu, det andra kvartalet 2024, meddelar avdelningen i ett pressmeddelande.

Således kan vi snart ha ett kvalificerat svar på om det finns turismfobi på Kanarieöarna eller inte.

För övrigt bor 93 procent av turisterna på endast 1,8 procent av Kanarieöarnas yta som är avsedd för turism i 47 områden.

Varnar för hungerstrejk

En av intressegrupperna har meddelat att några av dess medlemmar kommer att inleda en hungerstrejk på obestämd tid i protest mot misslyckandet med att stoppa byggandet av Cuna del Alma och Hotel La Tejita.

Båda stoppades av den tidigare kanariska regeringen för att ha brutit mot reglerna, men har nyligen återstartats.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !