Plan för utökat rökförbud i Spanien godkänd

På fredagen godkändes en plan för att förlänga rökförbudet utomhus i Spanien och andra skärpta tobakspolicyer vid ett interregionalt möte.

Ny røykelov er vedtatt i Spania.

En allt mer sällsynt syn, även på Kanarieöarna.

Planen innebär bland annat att rökning ska förbjudas på alla uteserveringar, idrottsarenor utomhus och busshållplatser, samt runt entréerna till alla platser där det råder rökförbud.

Det handlar bland annat om skolor, vårdcentraler och sjukhus.

- Myndigheterna söker största möjliga konsensus, dialog och vetenskapliga bevis för planen, som inkluderar förebyggande och kontroll av rökning. Det sade Kanarieöarnas hälsominister Esther Monzón under ett möte på fredagen med ett interterritoriellt råd för det nationella hälsosystemet (CISNS), där planen godkändes.

Spaniens hälsominister, Mónica García, sade efter mötet att dokumentet är "en källa till nationell stolthet" och syftar till att "få Spanien tillbaka på rätt spår" som en "förtrupp i kampen mot tobak".

Planen är en ambitiös färdplan som kommer att leda till lagändringar.

Den omfattar också restriktioner för reklam, sponsring, marknadsföring och förpackning, likställande av nya tobaksprodukter med traditionell tobak och införande av EU-regler eller skattepolitik.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !