Canariajournalen och Gran Canaria Podden inleder samarbete

Canariajournalen inleder samarbete med "Skandinaviens varmaste podcast", Gran Canaria Podden från den 1 november.

Gran Canaria Podden, nå på Canariajournalen.

Det är bara att göra sig bekväm i en fåtölj eller solstol med både artiklar och podcast.

Många av er har säkert hört Patrik "Putte" Appelquists ljuva stämma när han hälsar "señoras y señores" välkomna till sin podcast Gran Canaria Podden som han kallar för "Skandinaviens varmaste podcast".

Den spännande podcasten blir nu synlig på nyhetssajten Canariajournalen, så att du som läsare kan lyssna på den direkt här.

Om du mot förmodan inte redan har lyssnat på Putte när han berättar om när tusentals pirater attackerade Las Palmas eller hur man överlever den ökända dödsfällan i trafiken på Gran Canaria eller något annat av hans matnyttiga poddavsnitt så kommer du få många möjligheter framöver.

"Passion, kunskap och nyfikenhet"

"Det känns som en naturlig samarbetspartner" -säger Gunn Kleven som är chefredaktör på Canariajournalen.

Putte driver Gran Canaria Podden med en stor portion lidenskap, energi, kunskap och framför allt nyfikenhet. Vi tycker att han gör ett fantastiskt jobb med podden och vi önskar att våra läsare ska få ta del av det han pratar om, säger hon vidare.

På ett intressant, lätt och övertygande sätt påminner han lyssnarna om Gran Canarias spännande historia, och att ön är så mycket mer än billig öl och vackra stränder, betonar hon.

Redan populär

"Canariajournalen brinner för samma sak och har samma drivkraft, och det var det som gjorde att vi möttes så naturligt", säger Putte.

"Podcasten har blivit mycket populär bland svenskar, norrmän och finländare som har en förkärlek för Gran Canaria", berättar han.

Vad är Gran Canaria Podden och vad handlar den om?

Gran Canaria Podden är precis vad det låter som, och som du förmodligen redan har räkna ut -en svensk podcast om Gran Canaria för skandinaver. Podden vänder sig både till skandinaver som turistar på ön några veckor per år och till nordbor som bor halvårsvis eller permanent på Gran Canaria.

Podden har något för alla och även om du tillhör de som besökt ön 20-30 gånger så garanterar vi att du kommer att få höra spännande saker om ön som du inte hade en aning om.

Varför inte testa dina Gran Canaria-kunskaper genom att göra Gran Canaria Poddens "Gran Canaria Quiz" som du hittar i avsnitt 17 av podden? Utmana en vän eller din bättre hälft i Gran Canaria-kunskaper!

Nya avsnitt varje vecka

Nya avsnitt kommer ut varje vecka och det kan handla om allt mellan himmel och jord som har med Gran Canaria att göra.

Om vi slänger ett öga på tidigare avsnitt av podden så hittar vi, förutom avsnitt om pirater och dödsfällor som nämndes ovan, avsnitt som handlar om olika resmål på ön som kan vara värda att besöka, avsnitt om öns spännande historia, och om roliga spanska uttryck och ordspråk.

Dessutom avsnitt om praktikaliteter kring hur saker och ting fungerar, eller inte fungerar här på ön, som tex vad taxi kostar på Gran Canaria och hur man får tag på en.

Vem är "Putte"?

Patrik "Putte" Appelquist är 37 år och älskar att köra motorcykel. Det är delvis därför han trivs så förbaskat bra på södra Gran Canaria.

Putte är född och uppvuxen i staden som numera är känd som "en annan del av Köping" men flyttade till Marbella i Spanien redan som 19-åring där han studerade och lärde sig det spanska språket.

I sin ungdom jobbade han som väktare, skyddsvakt och inom försvarsmakten men han fick blodad tand av att bo utomlands och startade senare en ideell förening för gatubarn i Latinamerika.

Ett projekt som tog honom till en bebodd soptipp i Nicaraguas (centralamerika) huvudstad Managua där han bodde i 1,5 år och jobbade med barnen som bodde på soptippen.

"En otrolig upplevelse som inte bara gör en ödmjuk inför livet men också så vansinnigt tacksam för allt man har. Jag skulle kunna prata om det i dagar" - säger Putte.

Senaste åren har han jobbat som affärsutvecklare på en innovation- och digitaliseringsbyrå som hjälper företag att bli mer hållbara med hjälp av ny teknik och innovationer.

Tolv år med nyheter och information

Canariajournalen startades 2011 och har i åratal varit den föredragna och mest lästa skandinaviska nyhetssidan på Kanarieöarna.

En miljon läsare besökte Canariajournalen förra året, och läsarna öppnade fyra miljoner sidor.

Tillväxten har fortsatt i år.

Varje år har det publicerats minst 1200 artiklar och annan information. Genom att klicka dig in via menyn eller söka på sidan hittar du snabbt fram.

Förutom nyheter om stora och små händelser på Kanarieöarna som är av intresse för skandinaver, är filosofin att Canariajournalen ska vara en lättläst, lättmanövrerad och attraktiv uppslagsbok på internet där du kan hitta användbar information, vägledning och mycket mer av intresse.

Det finns två utgåvor av Canariajournalen:

En norsk utgåva på Canariajournalen.no, och en svensk utgåva på Canariajournalen.se.

Du kan när som helst växla mellan dessa med ett klick på menyraden högst upp till höger.

Många av artiklarna finns både i svensk och norsk utgåva.

Det är riktiga människor med journalistisk och språklig stark bakgrund som översätter artiklarna mellan norsk och svensk, inte översättare baserade på artificiell intelligens eller andra översättningsprogram.

Det säkerställer både ett gott språk och att alla nyanser och betoningar framträder.

Canariajournalens utgivare och ansvarig redaktör är Gunn Kleven, som har många års erfarenhet av bland annat press, språktvgranskning och översättning.

Så hittar du Gran Canaria Podden på Canariajournalen

Du hittar podcasten högst upp i Canariajournalens meny under titeln "Podcast" samt på startsidan om du rullar ner till mitten av sajten ungefär.

Det är bara att klicka på "Gran Canaria Podden" och börja lyssna.

Vad är podcast egentligen?

Podcast eller "poddradio" eller "podd" som det brukar kallas på svenska är ett radioprogram som spelas in i förtid och sedan läggs ut på plattformar där "poddar" finns.

Några populära exempel sådana plattformar är Spotify, Apple Podcasts och Google Podcast.

Så istället för att radioprogrammet sänds ut live i etern på FM-bandet så läggs det alltså ut på internet så att vem som helst, när som helst, kan lyssna på det via sin mobiltelefon, dator eller surfplatta.

Vill du veta mer om Gran Canaria Podden så är adressen www.GranCanariaPodden.se.

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !

Tags