Festivaler på Kanarieöarna som återspeglar historien

Du behöver inte vara en historiefantast för att uppskatta festligheterna som äger rum i den spanska skärgården. 

I augusti återupplivar staden Mazo på La Palma, de klassiska erorna från 1920-, 1930-, 1940- och 1950-talen genom teaterföreställningar på gator och torg. Foto:Turistrådet

Av: Redaksjonen/turistrådet redaksjonen@canariajournalen.no

På öarna kan du ta plats på första parkett och återuppleva viktiga historiska ögonblick, återberättade med stor inlevelse under lokala festivaler.

Trots Kanarieöarnas blygsamma storlek tar öarna stor plats i historieböckerna, där skärgården stått som värd för viktiga händelser i modern historia.

Inte minst när det kommer till Christopher Columbus avgång från hamnen i San Sebastián de La Gomera mot Amerika 1492.

Denna händelse firas varje september som en del av Columbus-festivalerna med utställningar, konserter, pjäser och sportevenemang som firar den portugisiske amiralens avgång till den nya världen.

Och det är bara ett av alla unika evenemang, där historiska händelser firas av lokalbor och besökare.

Ta del av öarnas historik med pirater

Under augusti firas Dia del Corsario, som uppmärksammar utvisningen av François Le Clerc – piraten känd som den skrämmande Pata de Palo, som belägrade och förstörde Santa Cruz de La Palma under en vecka 1553.

Idag samlas invånarna på La Palma, på huvudstadens gator för att återskapa utvisningen. Bland de viktigaste platserna för denna föreställning är Plaza de Santo Domingo och Castillo de Santa Catalina.

I juni, under Las Palmas festival på Gran Canaria, firas utvisningen av 8 000 pirater och 70 fartyg ledda av den holländska amiralen och korsaren Pieter van der Does, som erövrat hela skärgården 1599.

Belägringen och återerövringen av staden representeras med en mystisk föreställning som hålls i slottet Castillo de Matas historiska omgivningar.

Besöker du däremot staden Tuineje på Fuerteventura under oktober, pågår Fiestas de San Miguel som hedrar slaget vid El Cuchillete och Tamasite 1740, då lokalbefolkningen drev ut de brittiska piraterna från ön Fuerteventura, endast beväpnade med käppar och stenar.

Händelsen visas upp genom historiska föreställningar runtom i staden.

Upplev klassiska eror

Också värt att nämna är de unika sommarfestivalerna som hålls i staden Mazo på La Palma, som återupplivar de klassiska erorna från 1920-, 1930-, 1940och 1950-talen genom teaterföreställningar på gator och torg.

Evenemanget arrangeras i augusti och är ett nöje för både lokala invånare som besökare.

På Kanarieöarna finns även en vintage drive-in-biograf i Santa Cruz de Tenerife. Den 16 000 kvadratmeter stora utomhusbiografen låter besökare parkera sina fordon och njuta av en filmupplevelse som återspeglar 1950talet.

För ytterligare amerikaninspirerad underhållning finns även en nöjespark med vilda västern-tema i Águila Canyon, i kommunen San Bartolomé de Tirajana på Gran Canaria.

Unik festival med kalkpulver

Klä dig i vitt och ta med en hatt när du besöker festligheterna under Los Indianos i Santa Cruz på La Palma.

Varje år firas Los Indianos på måndagen under La Palma-karnevalen som lockar tusentals människor från hela världen.

Festen är en hyllning till öns förhållande till Kuba, vilket inkluderar att alla bär vita kläder och kastar kalkpulver på varandra.

Festen relaterar till de lokalbor som återvände från Latinamerika med rikedomar, guld och juveler under 1700-, 1800- och 1900-talen.

Historisk parad på Teneriffa

I Valle de Guerra, på Teneriffas kan du uppleva en traditionell tillställning som har återspelats i mer än ett sekel.

I en sakramental tillställning skapad för att hedra Virgen del Rosario, firar evenemanget den heliga ligans seger över turkarna i slaget vid Lepanto (1571).

Den imponerande paraden äger rum på en naturskön plats på Teneriffa varje år den 7 oktober.

På grund av sin betydelse har den förklarats som en tillgång av kulturellt intresse och är en del av Spaniens immateriella arv.