Kanarieöarna erbjuder det perfekta klimatet för en underbar semester

Kanarieöarna består av sju större bebodda öar och flera mindre öar. Klimatet för semestervistelser är mycket gynnsamt med mycket sol och värme, särskilt i de östra öarna, med många aktiviteter och varierande, vacker natur. Det allra bästa vädret för sol och bad får man på södra Gran Canaria.

Det behagliga klimatet bidrog till att 15 miljoner turister besökte Kanarieöarna udner 2015. Foto: Jeff Schmaltz LANCE_EOSDIS MODIS Rapid Response Team/NASA

Kanarieöarna tillhör Spanien men ligger geografiskt sett i Afrika i och med  att de ligger i Atlanten utanför Marocko och Västsahara. Från närmaste kanarieön är det bara 115 kilometer till den afrikanska kontinenten.  Dessa vulkaniska öar är idag den överlägset mest populär destinationen för skandinaviska turister.                             

Kanarieöarna har klimatet för solbad

Vad som lockar turister till Kanarieöarna är ett stabilt, varmt klimat med cirka 20 grader i medeltemperatur under hela året, massor av sol, massor av fina stränder, vacker natur och en inte alltför lång eller dyr resa från de skandinaviska länderna.

Urvalet av aktiviteter är också mycket stort och varierat.

Prisnivån på mat och dryck är inte heller avskräckande med skandinavisk standard.

Många skandinaver väljer att tillbringa vintern, eller har flyttat permanent till en av Kanarieöarna. Gran Canaria är särskilt populärt för svenskar och norrmän som bor permanent eller tillbringar vintern på Kanarieöarna.

Åtta bebodda Kanarieöar

De bebodda Kanarieöarna är: Fuerteventura, Gran Canaria, El Hierro, La Gomera, Lanzarote, La Palma, Teneriffa och den lilla ön La Graciosa norr om Lanzarote.

Alla dessa är destinationer för skandinaviska turister, med Gran Canaria som den i särklass mest mest populära.

Byggnader finns också på Isla del Lobos norr om Fuerteventura i form av gamla fiskarhus, forskningshus, besökscenter och café.

Klimatet på Kanarieöarna

Ett exceptionellt stabilt subtropiskt klimat på Kanarieöarna gör att det sällan blir riktigt kallt men heller sällan olidligt varmt.

Las Palmas på norra Gran Canaria har en medeltemperatur på 17 grader i januari och 23 grader i augusti och september. På södra sidan av Gran Canaria är den normalt 4,8 grader varmare än i Las Palmas.

I bergen kan det fortfarande vara riktigt kallt på vintern, ner mot noll grader på de kallaste platserna.

Även i söder, kan det ibland uppstå temperaturer ner till 10-12 grader under dagen på vintern.

Lite regn på Kanarieöarna

Även om det normalt är låg nederbörd, kan det bli en hel del regn under vintern. Detta gäller särskilt de västra Kanarieöarna, La Palma, El Hierro, Teneriffa och La Gomera.

Gran Canaria får en hel del regn i norra delen, men är betydligt torrare i söder. Torrast av Kanarieöarna är Fuerteventura och Lanzarote.

Den norra delen av Kanarieöarna är i allmänhet fuktigare än den södra sidan.

Anledningen till det stabila klimatet på Kanarieöarna är Kanarieströmmen i kombination med de nordöstra passadvindarna som blåser större delen av året. Kanarietrömmen svalkar och jämnar ut temperaturskillnader i olika årstider.

Väderfenomenet Calima är unikt för Kanarieöarna

Ett unikt väderfenomen som då och då påverkar Kanarieöarna kallas Calima. Torra och varma östanvindar blåser från Afrika från Atlanten och tar med sig sanddamm från Sahara. Detta medför att temperaturerna på Kanarieöarna blir  mycket höga.

Sand-dammet gör att sikten kan vara dålig, och dammet lägger sig överallt. En Calima kan pågå från flera timmar till flera dagar.

Calima kan uppstå när subtropiska högtryck ligger långt norrut, och det finns lågtryck söder om Kanarieöarna.

Calima är inte Scirocco

Calima blir  ofta förväxlat med Scirocco, även kallad sirocco, men detta är något annat. Scirocco uppstår när det råder lågtryck över Medelhavet från Atlanten, när det finns starka västliga vindar med varm, torr luft som kan innehålla sand damm. Dessa blåser norrut från Nordafrika över Medelhavet, där det blir tillfört fukt,  och in över Sydeuropa.

Scirocco kan ge regn, vilket inte är fallet med Calima. Det är inte brukligt att det är starka vindar under en Calima.

Kanarieöarna kan ibland få en antydan av Scirocco i form av vind om det ligger långt västerut, men utan fukt.

Kanarieöarna har en storslagen natur

Gillar man att vandra i fjällen och naturen, kommer du knappast bli uttråkad på Kanarieöarna. Landskapet präglas av vulkaniska berg, raviner och branta kuster.

Det högsta berget på Kanarieöarna är Pico de Teide på Teneriffa, som med sina 3718 meter över havet är också Spaniens högsta berg.

Teide är fortfarande en aktiv vulkan och är den tredje högsta vulkanen i världen bland de som ligger på en vulkanisk ö.

Palmer, kaktus, aloe vera och blommor som finns i stora mängder och många variationer på skärgården. Mandelträd är också en vanlig syn.

Inhemska växter finns i överflöd i Kanarieöarna

Kanariefåglar har också många inhemska (endemiska) växter.

Bland de mest kända är drakblod träd, kanariepalm och kanarietall (Pinus canariensis), med stora kottar och långa barr som är förenade i grupper om tre. I motsats till den skandinaviska granen växer kanarietall på höga höjder, från 800 till 2000 meter över havet.

Kanariepalm (Phoenix canariensis) kan bli 15 meter hög och ha upp till 200 blad blir  5- 6 meter långa.

Det finns flera inhemska djurarter på Kanarieöarna

Kanarieöarna har varken giftiga ormar, giftiga insekter, stora kattdjur eller andra  djur som skulle kunna skada människor, så du behöver inte oroa dig för farliga djur.

Ofarliga reptiler finns det en del av i form av 12 olika arter ödlor. 9 av dessa är endemiska.

Gigantödlan (Gallotia stehlini) på Gran Canaria kan bli 80 centimeter lång. Denna art finns uppräknad på listan över utrotningshotade arter, men risken för att den kommer att försvinna är relativt liten och den är inte skyddad.

Gigantödlorna på La Gomera (Gallotia bravoana, upp till 40 cm långa) är den enda kanarieödlorna som nämns, och man arbetar aktivt för att rädda dessa arter. Ödlorna på El Hierro (Gallotia Simonyi, upp till 60 centimeter) nämns på listan över utrotningshotade arter, men är inte listad som skyddad.

Teneriffa har också en gigantisk ödla, Gallotia inter, som kan bli upp till 50 centimeter lång. Denna art ansågs för några år sedan vara hotad, men senare upptäcktes stora kolonier på Arona-berget.

Av däggdjur som lever i det vilda finns kaniner, möss, råttor, fladdermöss och berberekorn (enbart Fuerteventura). I havet finns 20 valar och 4 havssköldpaddearter.

Rikt fågelliv

Fåglar finns det över 350 arter av på Kanarieöarna. 90 av dessa häckar i skärgården.

Blåfink, kanarieduva, kanariefågelkung och Kanariegransångare är alla inhemska arter. Kanaripiplärka och kanariesvala finns både på Kanarieöarna och Madeira och kanariirisk (vilda versionen av kanariefågel) finns på Kanarieöarna och Azorerna.

Omkring 30 av fågelarterna på Kanarieöarna är endemiska.

Kanarieöarna är delvis självstyrda

Kanarieöarna utgör en autonom region i Spanien, vilket innebär att de har en hög grad av självständighet.

Området är uppdelat i provinserna Las Palmas, dit öarna Gran Canaria, Lanzarote och Fuerteventura tillhör, samt provinsen Santa Cruz de Tenerife, som omfattar Teneriffa, La Palma, La Gomera och El Hierro.

Huvudstäder derär Las Palmas och Santa Cruz de Tenerife. Regeringens huvudsakliga säte alternerar mellan dessa två städer.

Kanarieöarnas historia

Ögruppen Kanarieöarna har vuxit fram ur havet från juraperioden för mellan 146 och  200 miljoner år sedan fram till modern tid.

På spanska kallas de Islas Canarias, det vill säga "Hundöarna" (Cane betyder hund på latin), som kan hänföras till de många stora hundar som finns på Kanarieöarna.

Det finns också en ganska ny teori om att det inte var hundar, utan stora sälar som romarna som kom till Kanarieöarna såg,  och som gav upphov till namnet. Det latinska namnet för säl är "Canis marinus", dvs sjöhund.

Nyare teorier hävdar också att namnet kommer efter ett Berber-folkslag som kallas "canarii" eller från det afrikanska folket Gannaria som befolkade fastlandet öster om Kanarieöarna.

Kanarieöarna var kända i forna dagar

Kanarieöarna återupptäcktes på 1200-talet, men har troligen varit kända sedan urminnes dagar. De gamla grekerna beskrev dem som "de lyckliga öarna".

De äldsta bosättningarna på Kanarieöarna är daterade till ca 500 år före Kristus, men det är osäkert när de olika öarna befolkades.

Forskare i Madrid hävdar att det kan ha funnit bosättningar på Kanarieöarna redan för 25 000 år sedan.

Kanariernas okända ursprung

Ursprunget till den inhemska befolkningen på Kanarieöarna är fortfarande oklart. Flera teorier läggs fram på grundval av gravfynd, ruiner och beskrivningar som spanjorerna gjorde på 1400-talet.

Mycket tyder på att de kom från flera olika områden som var spridda geografiskt, kulturellt och språkmässigt.

Historiska ögonvittneskildringar finns för mörkhyade, brunögda människor på östra öarna och ljushyade, blåögda människor med rött hår längre västerut.

Guanche är en person från Tenerife

Ursprungsbefolkningen i Kanarieöarna ofta kallas "Guanches", men detta är missvisande. Guanche betyder helt enkelt "person från Tenerife".

Denna tes bestreds  2013 av en språkprofessor vid universitetet i Las Palmas, Maximiano Trapero. Han tror att ordet Guanche är ett samlingsnamn på  olika stammar för ursprungsbefolkningen på alla Kanarieöarna, och att ordet härstammar från franskan.

Fransmannen Jean de Béthencourt landade på Lanzarote i 1402, och använde beteckningarna guenchir och guenche på urinvånarna. Bethencourt var före de spanska Kanarieöarna.

Levde isolerade på var sin ö

Eftersom de inte hade några fartyg levde ursprungsbefolkningen på Kanarieöarna troligen isolerade på varje kanarieö i grottor och runda stenhus tills spanjorerna tog över på 1400-talet.

De stora Kanarieöarna hade flera oberoende kungadömen med adel och borgare.

Kanariefåglar erövrades på 1400-talet

De första Kanarieöarna föll under spanskt styre när normandern Jean de Béthencourt erövrade Lanzarote, Fuerteventura, El Hierro och delar av La Gomera under perioden 1402-1405.

Från 1478 till 1496 blev resten av Kanarieöarna erövrade av spanjorerna i ett blodigt krig där urbefolkningen bjöd kraftgt motstånd. Många dödades eller dog av epidemier under denna period. Återstoden av ursprungsbefolknignen assimileras med den spanska.

Idag finns det ingen som är direkta ättlingar till den inhemska befolkningen på Kanarieöarna. Språket har bara några meningar och några ord, ortsnamn och släktnamn bevarade. Någon likhet eller släkskap med andra språk är inte bevisat.

Näringslivet på Kanarieöarna präglas av turism

Turismen är för närvarande den viktigaste inkomstkällan på Kanarieöarna.

15 miljoner turister besökte Kanarieöarna 2015. De flesta kom från Storbritannien och Tyskland, med Skandinavien på tredje plats med mer än en miljon besökare till Kanarieöarna.

Även om det finns många turister, täcker inte  turistanläggningar mer än 1,76 procent av ögruppens landareal, mest på  Fuerteventura och minst på El Hierro.

Jordbruket är fortfarande viktigt på Kanarieöarna

Jordbruket är en annan viktig industri på Kanarieöarna. Totalt odlades 900,086 ton jordbruksprodukter till ett värde av 500-600 miljoner euro på Kanarieöarna under 2009.

De viktigaste exportvarorna är bananer, tomater, potatis, lök och avokado.

Andra saker som odlas bär land annat spannmål, bönor, gurka, zucchini, morötter, apelsiner, citroner, papaya, mango, ananas, oliver, kryddväxter och sallader.

Getter, får och nötkreatur hålls som husdjur. Fiske och fiskförädling har alltid varit viktig för öarna och är idag en växande industrisektor.

Kanarieöarna är frihamnar

Det geografiska läget och statusen som en frihamn gör Kanarieöarna har viktiga bunkerportar för sjöfartstrafiken mellan Europa och andra delar av världen.

Färjeöverfarter finns mellan de bebodda Kanarieöarna,  till det spanska fastlandet och till Madeira.

Fakta om Kanariøyene

Land: Kanarieöarna tillhör Spanien

Språk: Språket i Kanarieöarna är en variant av spanska så många från fastlandet har svårt att förstå.

Religion på Kanarieöarna: Katolicism

Kanarieöarnas yta: 7492 km2

Klimat på Kanarieöarna: Subtropiskt

Naturen på Kanarieöarna: Huvudsakligen vulkaniska berg

Kanarieöarnas huvudsakliga inkomst: turism och jordbruk

Befolkningen på Kanarieöarna:

Antal invånare på Kanarieöarna: 2.101.924 (januari 2017)

Kanarieöarna största stad: Las Palmas, med 378,998 invånare (januari 2017)

Registrerade utländska invånare: 249,414 (januari 2017)

Registrerade norska invånare: 3682 (2015)

Registrerade Svenska invånare: 2595 (2015)

Registrerade danska invånare: 923 (2015)

Antalet turister som besöker Kanarieöarna: Cirka 15 miljoner plus 2,1 miljoner kryssningspassagerare (2016)

Antalet norska turister som besöker Kanarieöarna 443.874 med flyg (2016)

Antal svenska turister som besöker Kanarieöarna 546.825 med flyg (2016)

Bebodda kanarieöar:

Fuerteventura
Gran Canaria
El Hierro
La Gomera
Lanzarote
La Palma
Teneriffa (störst)
La Graciosa (minst)

Kanariska provinser:

Las Palmas (Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote)

Santa Cruz de Tenerife (Tenerife, La Palma, La Gomera, Hierro)

Nationalparker

Timanfaya, Lanzarote (5107 hektar)

Teide, Tenerife (18 990 hektar)

Garajonay, La Gomera (3984 hektar)

Caldera de Taburiente, La Palma (4699 hektar)