Rekordsatsning på busstrafik

Stadsbussbolaget i Las Palmas, Guaguas Municipales, kommer att investera 19,5 miljoner euro i 45 nya bussar i år.

Las Palmas_buss

Stadsbussar i Las Palmas.

Dessutom kommer 36 nya busschaufförer att anställas.

Totalt kommer företaget att investera över 40 miljoner euro i år.

Det blir den största investeringen som bussbolaget någonsin gjort.

Gratisresor infördes i år

Köpet och uthyrningen görs för att möta det växande antalet resenärer efter att bussresor blev gratis för boende med busskort från 1 januari, och för att förnya bussflottan.

Den spanska regeringen subventionerar kollektivtrafiken på Kanarieöarna med 81 miljoner euro 2023. Bussar på alla öar och spårvagnar i Santa Cruz de Tenerife omfattas av systemet.

Investeringsposten finns i budgeten för 2023, som godkändes av styrelsen förra veckan, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

14,6 miljoner euro har också avsatts för bygget av expressbusslinjen Metroguagua, som ska gå över staden från norr till söder och som håller på att byggas.

12, 18 och 21 meter långa

Guaguas Municipales kommer att köpa 20 bussar som är 18 meter långa; 10 som är 21 meter långa; 10 som är 12 meter långa, 4 elbussar som är 12 meter långa och en 12 meter lång vätgasbuss.

Bussarna i flottan kommer också att utrustas med informationsskärmar, ny telefonutrustning, interna kameror och andra förbättringar.

Bussbolaget planerar för en 15-procentig ökning av passagerare från förra året.

2019 var året då företaget hade flest persontransporter hittills i sin historia, 38,5 miljoner. I år läggs det till 39,3 miljoner.

Stöd från kommun och öråd

Las Palmas kommun bidrar i år med 24,7 miljoner av budgeten.

Intäkterna från bussbiljetter beräknas minska med 70 procent i år till 4,7 miljoner euro på grund av gratisprogrammet. 3,9 miljoner av detta kommer från passagerare som köper enkelbiljetter. Dessutom blir det förlorade inkomster från biljetter med flera enkelresor.

Bussbolaget ska kompenseras av örådet för att tillhandahålla kollektivtrafik.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!

Tags