Nu slår bussåkandet rekord

Bussbolaget Global, som har interkommunala linjebussar på Gran Canaria, ökade passagerartrafiken med över 50 procent i januari jämfört med samma månad förra året.

Kvinne på buss

Kollektivtrafiken på Kanarieöarna används allt oftare.

Förklaringen till den stora ökningen är dels att gratis bussresor infördes för boende med busskort den 1 januari, dels en rekonstruktion efter coronapandemin, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Nästan 100 000 i januari

Antalet passagerare per dag ökade med 33 303 i januari, från 66 579 till 99 881.

Det är nytt rekord.

Under hela förra året var det 30,2 miljoner persontransporter, 39 procent fler än 2021.

För att möta det växande antalet passagerare kommer Global att distribuera 30 nya bussar och 75 nya förare under de kommande månaderna.

Har flest bussar

Kanarieöarna är den region i Spanien som har flest bussar i förhållande till antalet invånare, heter det i en ny rapport från universitetet i Las Palmas.

Rapporten visar också att det bara är i Madrid, Barcelona och Bilbao som kollektivtrafiken används mer än privatbilar av invånarna från och med november 2022.

Erfarenheter från Estland och Nederländerna med gratisbussar visar att det inte har lett till någon större minskning av antalet bilar på vägarna, påpekas det.

10,7 procent av bilanvändarna började åka buss istället.

Det återstår att se hur det blir på Kanarieöarna nu när gratisbussar har införts.

Forskarna från universitetet konstaterar att modellen för kollektivtrafiken på Kanarieöarna måste ändras för att få många bilister att ta bussen istället.

Bilister måste uppmuntras att åka kollektivt genom att skapa separata bussfiler och bättre anpassade knutpunkter, anser de.

Tiden med buss jämfört med bil är en nyckelfaktor.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!

Tags