Så undviker du att bli lurad när du bokar semesterlägenhet

Bedrägerier med uthyrning av fritidshus har blivit mer utbrett i Spanien under den senaste tiden, inte minst på Kanarieöarna. Här kan du läsa om hur du kan minska risken för att bli lurad.

Du bör vara extra försiktig när du hyr fastigheten privat, särskilt från mindre kända hyresförmedlare av privata bostäder på internet. Foto: Skärmdump från uthyrningsidan

Det har under många år varit vanligt att  förmedlare på Internet tar hand om uthyrning av privatbostäder för turister och många husägare hyr också ut själv direkt. Framväxten av stora hyresportaler som Airbnb och Away har också bidragot till att privat uthyrning att ta rejäl fart.

Men det finns en hel del fallgropar om du hyr privat eller från företag som tillhandahåller privat uthyrning.

Många skandinaver har blivit lurade

Canariajournalen har nyligen presenterat några sådana fall, där semesterfararna har kommit Gran Canaria efter att ha betalat i förskott och inte fått tillgång till bostaden de har betalat för.

Spanska polisen har gått ut med varningar om att det nu finns mer av denna typ av bedrägeri. Nyligen avslöjades ett gäng som höll på med uthyrningsbedrägeri i stor skala avslöjade på Tenerife.

Kan förlora en massa pengar

Om du bokar semesterboende innan du reser, måste du i sådana fall ofta måste betala en betydande del av hyran eller en insättning i förväg, innan du reser till ditt semestermål. Således finns det en risk att du kan förlora en massa pengar.

Om du hyr genom resebyrån, är det i allmänhet liten risk att något går allvarligt fel, men om du hyr av enskilda, är du mer sårbara för eventuella bedrägerier.

Här är några goda råd

Turistsidan The Independent Travel har några bra kontrollpunkter för att hyra fritidshus:

1. Är priset för bra för att vara sant?

Många hyresbedragare lockar kunder med priser som ligger långt under marknadspriset. Kolla vad priserna är för liknande bostäder i området. Är priset misstänkt lågt, finns det en risk.

2. Krävs identitetsbevis?

Blir du ombedd att skicka kopior av identitetshandlingar som pass och körkort eller liknande information utan att det finns rimliga skäl för det som kan verifieras? Detta är i så fall en annan varningssignal.

3. Stämmer hyresvärdens adress med adressen på telefonnumret?

Om du hyr på Gran Canaria, är till exempel landskoden 34 för Spanien och riktnumret 928 för fast telefonnummer, dvs telefonnummer som börjar med 928.
Om telefonnumret är i ett annat land än där du vill hyra, bör du vara extra försiktig. Ring och kolla om du får ett svar, och att du får ett seriöst svar.
Många ger inte telefon alls, men kan ha angett en adress. Om du söker adressen på internet, kan du ta reda på om hyresföretaget eller personen faktiskt finns där.
Om du hittar ett annat företag på adressen, kan du ringa deras nummer och se vad som händer.

4. Verkar marknadsföringsmaterialet misstänkt?

Många bedrägliga webbplatser stjäl bilder och text från seriösa reseföretag och uthyraren på internet. Prova att kopiera en särskilt unik fras i texten som beskriver hyresfastigheten och gör en sökning på Internet på denna fras. Om du sedan får träff på sidan av ett legitimt uthyrrnings- eller reseföretag, finns det goda skäl att vara försiktig.

5. Är det verkligen ägaren du är i dialog med?

Bedragare kan ibland stjäla e-postadresser av äkta företag. Om du bara har en e-postadress för att kommunicera, begära att få numret på en fast linje som du kan ringa och kontrollera att riktnumret motsvarar platsen.
Ring ägare och be om exempel om detaljerna, som hur långt det är till stranden, hur goda mottagningsförhållandena för mobilsignaler är, hur bra din internetuppkoppling är, etc.
Om du finner svaren otillräcklig, gå lite djupare och fråga, till exempel namnet på närmaste restaurang. Sedan googla för att hitta telefonnumret till denna restaurang och ring dit.

6. Krävs det betalningar via banköverföring?
Många husägare kräver banköverföring för att hålla kostnaderna nere, men det betyder att du ger bort pengar till någon du inte känner. Du har då inga anspråk för återbetalning av medlen från banken om du blir lurad. Se till att du går igenom checklistan ovan innan du genomför överföring av pengar. Var särskilt uppmärksam om bankkontot är på en osannolikt plats i förhållande till hyresfastigheten.

7. Försöker de pressa dig att bestämma dig snabbt?

Svindlare föredrar att få tag på dina pengar så snabbt som möjligt och sedan försvinna.
De kan, till exempel "upplysa" om att det finns andra som är intresserade av att hyra, och uppmana dig att bestämma direkt. Ett annat sätt att pressa fram ett beslut är att de erbjuder en rabatt om du betalar snabbt.

Om du upplever detta kan du kontrollera om de är seriösa genom att erbjuda att skicka betalning eller deponering per post till den fysiska adressen för hyresfastigheten. Om det verkligen är ägaren du är i kontakt med, kommer det oftast att accepteras.

En bedragare har oftast inte tillgång till post som kommer till hyresfastigheter adress.

Fler goda råd från Kosnument Europa

Detta är Konsument Europas råd för att att boka hyra säkert:

1. Ta reda på det mesta mljliga om hyresvärden före undertecknandet av kontraktet. För bokning via internet, ska webbplatsen ge all nödvändig kontaktinformation för hyresvärden. Undvik stora förskottsbetalningar.

Om det uppstår problem, är det viktigt att du klagar på plats och ger hyresvärden en möjlighet att reda ut begreppen. Underlåtenhet att göra detta kan göra att du förlorar din rätt till ersättning eller prisavdrag. Dessutom är det viktigt att du dokumenterar bevis för bristerna i lägenheten, ta bilder eller video.

Om du beställer i fastigheten genom ett bolag inom EU-avtalet regleras det av EU-regler om konsumenträttigheter, och Konsument Europa kan hjälpa till.

Canariajournalens tips

Om du känner dig osäker på en hyresvärd kan du snabbt och enkelt kontrollera både bolagets hemsida, de som listas som chefer och annan relavant information med enkla sökningar på Internet.

Sök med namnet på uthyraren eller webbplatsens namn och lägg till sökfraser som "bluff" (bluff) eller varning (varning). Sedan kan du hämta information från människor som påstår att de har blivit lurade. (om sådan info finns på nätet)

Ibland hittar du varningar i forum på reseportaler, i bloggar och andra webbplatser på Internet.

Du kan också söka på personens namn, med eller utan ytterligare fraser, och se vad du hittar information.

Whois.com du kan kontrollera vem internet domänen är registred på. Där hittar du namn, adress och telefonnummer.

Kontrollera detta mot kontaktinformationen för uthyraren. Om det är möjligt, ring telefonnummer eller skicka e-post. Gör eventuellt också  en sökning även på denna persons namn.

Du kommer också att  kunna se hur lång tid det gått sedan Internet-domänen skapades. Om den inte har funnits mycket länge, bör du vara extra försiktig.

Bedragare som driver falska hyra platser tenderar att försöka avveckla sidorna innan polisen kommer dem på spåren, och eventuellt fortsätta under nya firmanamn och andra domännamn.

Om e-postadressen till en uthyrare är en typisk privatsadress som Gmail, Hotmail, etc., kan det också vara ett tecken på att företaget är inte bland de mest allvarliga och detta ger anledning att vara lite extra försiktig.

Om privatpersoner hyr ut sin egen bostad direkt,  är det helt ok med sådana e-postadresser.

Säkrare alternativ

Du kan räkna med att kända resebyråer inte kommer att försöka lura dig.

Det kan du också räkna med när det gäller Air bnb, Homeaway, Booking.com och andra välkända hyressajter, som också har betalningsarrangemang och serviceplaner som gör det säkrare att hyra från privata uthyrare.

Till exempel i vissa fall behövs hjälp för att få en återbetalning från hyresvärden om du inte kan komma in där du har hyrt, och få hjälp med att hitta alternativ bostad om du står på resorten utan bostad.

Att hyra genom seriösa fastighetsmäklare på orten är oftast också säkrare.

Partiellt förbud mot privat uthyrning

En annan aspekt av frågan är att i flera regioner i Spanien, inklusive Kanarieöarna, har lagar och regler som delvis förbjuder korttidsuthyrning av privata hem till turister.

Dessa lagar är för närvarande föremål för mycket diskussion, och det verkar troligt att de ändras i vissa regioner.
De regionerna inkluderar Kanarieöarna, där en ny lag kom 2015 för att ändra det här året. Samtidigt är lagen inte tillämpad så hårt som stadgan föreskriver.

Dessa lagar och regler är svåra för en hyresgäst att sätta sig in i, men det finns en risk att du hyr en olaglig hyresbostad. Det har inte hyresgästen något ansvar för, men det finns en risk att du inte kan komma åt fastigheten eller måste flytta ut om boendet blir föremål för inspektion.

Ett tips är att du ber hyresvärden att skicka bevis på att det är laglig uthyrningsverksamhet för hemmet du ska hyra. Den som hyr ut semesterbostäder på Kanarieöarna, måste registrera med myndigheterna, och kommer därmed att ha en sådan dokumentation.