Skandinavisk lägenhetsuthyrare anklagas för att ha svindlat sina landsmän med hyresfastigheter på Gran Canaria

Wenche Rivenes från Vaksdal betalade 28.000 kronor till en norsk uthyrare för en lägenhet i Amadores på Gran Canaria, men fick varken tillgång till lägenheten eller pengarna tillbaka. Flera andra påstår sig ha blivit lurade av samma företag.

Semestervistelsen på södra Gran Canaria i vinter för Wenche Rivenes, Ida Berge Halland, Idas pappa Trond Halland och Wenche och Trond fyra andra barn blev betydligt dyrare än planerat: De lurades av en norsk hyresvärd, säger de. Foto: Hugo Ryvik

Enligt  vad Canariajournalen erfar, finns det åtminstone tio ytterligare norrmän som påstår sig ha blivit lurade av uthyraren sedan oktober. Det handlar om totalt tiotusentals euro.

Hittade fastighet på Finn

Wenche Rivenes planerade redan  i augusti inför vintersemestern 2017 att åka med sin partner Trond Halland, deras barn och Hallands barn till Gran Canaria.

Hon sökte efter fritidshus på wevsajten Finn.no och fann där en annons från nämnda företag på en lägenhet i Amadores som såg lovande ut.

- Webbsidorna såg seriösa ut, och det stod att de hade drivit verksamheten under många år, så jag kände mig trygg att det skulle gå smidigt. Jag har hyrt fritidshus i Spanien ibland tidigare som jag har hittat på Finn.no och det har aldrig varit några problem med det, säger hon.

Betalat hela hyran i förskott

Rivenes tecknade ett hyresavtal med uthyraren. Överenskommelsen var att lägenheten skulle hyras på sportlovet från 25 februari-4 mars för åtta personer.

Hyran blev enligt bankutskriften betald i förskott via banköverföring i två omgångar genom överföringar till uthyrarens bankkonto i Nordea i norska Sem kommun , först i augusti och sedan i januari.

Det gick inte att kommunicera efter betalning

- Efter den sista delbetalningen erlades, skickade jag ett e-postmeddelande till uthyraren och bad om bekräftelse på att allt var okej. Jag fick inget svar, och skickade en ny e-post den 10 februari som jag heller inte fick svar på. Då  började jag misstänka att vi hade blivit lurade, säger Wenche Rivenes till Canaria Journal.

13 februari försökte hon ringa ett telefonnummer som angivits till företaget, och skickade e-post till de adresser som tillhandahölls och till ordföranden i företaget.

- Fasta telefoner som stod listade var offline och på mobiltelefonerna kom jag bara till telefonsvarare. Jag har skickat textmeddelanden till alla mobilnummer också, med inget svar, säger hon.

Anmält till polisen i Norge och Spanien

Rivenes anmälde den påstådda bluffen till polisen i Åsane samma dag, och gjorde även anmälan om saken till norska Konsumentrådet den 3:e mars.  Fallet rapporterades också till polisen på Gran Canaria.

Familjen hade tur och fick en annan lägenhet genom Booking.com. Lördag 25 februari, reste de från Bergen till Gran Canaria för en veckas vistelse i Arguineguin.

- Vi kommer inte att bli knäckta av det här, men det har kostat lite extra för att hyra det andra boendet eftersom det var så kort tidsfrist, sade hon.

Vistelsen kostar 33.000 kronor och det är utöver de 28.000 kronor som gått förlorade. Försäkringsbolag och bank kan inte ersätta de förlorade pengarna i och med att de betalats via banköverföring, berättar Rivenes.

Bytt ägare

Uthyrningsföretaget grundades ursprungligen i februari 2014 i Norge av Sara Nymo, enligt uppgifter från Företagsregistret. Sara Nymo har under flera år sysslat med fastigheter på Gran Canaria.

Hon berättar för Canariajournalen att bolaget höll på med uthyrning till turister på Gran Canaria, och att det bolaget såldes i december 2015. Den nya ägaren tog över då  samtliga aktier, webbplatser, bokningssystem och kundportfölj.

Brønnøysund företagsregister bekräftar detta:

2. februari 2016 blev VD, ordförande och ensam ägare ändrat till en norsk person i 40-årsåldern som anges i den norska telefonkatalogen med en adress i Oslo.

När Sara Nymo etablerade uthyrningsbolaget 2014, var det en fortsättning på ett uthyrningsföretag som knoppades av från en norsk mäklare på Gran Canaria.

Hade cirka 130 hyresfastigheter

- Jag hade vid den tidpunkten då företaget såldes tolv lägenheter som vi hade ensamrätt att hyra ut och cirka 120 andra som vi kunde hyra ut när de var lediga, säger Sara Nymo.

Hon understryker att allt var i sin ordning när bolaget såldes: Hyresgäster ska ha haft tillgång till bostäderna de hyrde, och alla ägare av lägenheter som hyrts ut skall alltid ha fått betalt.

- Vi hade ett enormt antal förfrågningar från kunder som ville hyra, och allt var tillrättalagt för att den nya ägaren kunde ta över driften utan problem.

Har enligt uppgift inte fått betalt för företaget

De var, enligt Sara Nymo, överens om att betalningen av företaget skulle betalas ut i flera omgångar. Från oktober 2016 var hon enligt uppgift inte längre kontakt med den nya ägaren. Han skall under en period  ha arbetat i ett fastighetsbolag som Sara Nymos sambo drev på Gran Canaria. Därifrån blev han enligt uppgift avskedad under hösten 2016.

- Det nya bolagets ägare är fortfarande skyldiga oss cirka 15.000 euro . Fastighetsägarna hade 10,593 euro till godo när företaget såldes, säger hon.

De pengar som ägarna borde ha fått, skulle enligt uppgift ha satts in på ett särskilt konto öronmärkta för fastighetsägare. Det fannes också tillräckligt med medel för att täcka driftskostnaderna för de första sex månaderna efter förvärvet av företaget, enligt Sara Nymo.

- Jag har skickat kravbrev, ringt den nya ägaren otaliga gånger och gett honom många möjligheter att göra rätt för sig. Jag överväger rättsliga åtgärder och att gå till polisen, säger hon.

Ägare hävdar också att ha blivit lurade

En av de fastighetsägare som har haft problem med uthyrningsverksamhet av företaget är Harald Odegaard från Drammen, som har en lägenhet i Puerto Rico. Han hävdar att företaget anlitades för att hyra ut sin lägenhet till turister under sommaren 2016.

- Vi hade en bra relation mellan oss i några månader. Han som drev företaget var trevlig och okomplicerad. Strax före jul, hörde jag från människor som hyrde lägenhet som de inte hade fått antingen kontrakt eller nycklarna till. Han skulle också skicka pengar för uthyrning till mitt konto, men det kom ingenting, säger han Canariajournalen.

Ordnade själv upp för hyresgästerna - på egen kostnad

Odegaard lyckades få fram namnen på de personer som hade bokat semestervistelse i sin lägenhet från juli och fram till april från bolaget, fem stycken totalt, och arrangerade att de fick sin vistelse i lägenheten. De pengar de har betalat in biluthyraren, har han inte fått någon del av, hävdar han.

- Jag tror att det är cirka 40.000 kronor som jag har inte fått ersättning för från uthyrningsbolaget, säger han.

Odegaard lär ha försökt att få kontakt med företagets ägare under en vistelse på Gran Canaria i februari, men misslyckades med att hitta honom.

Lyckades få pengar tillbaka

Silvie och Roar Langseth från Narvik har också dåliga erfarenheter med samma uthyrare. De hade bokat semester på Gran Canaria på jul för sig själva, barn och barnbarn, och fick inte svar efter att ha betalat ut cirka 14.000 kronor, enligt Sølvi Langseth.

Paret skall i januari äntligen ha lyckats få telefonkontakt med företagets ägare, och fick bit för bit återbetalat det mesta av beloppet. Efter detta det påstår de att de inte lyckats att få kontakt med honom.

- Vi har anmält ärendet till polisen i Narvik, och ställt krav att också få återbetalt utbetalningar till hotellet vi bodde på i tillägg till det återstående belopp som han är skyldig oss, säger Silvie Langseth.

Har företag på Gran Canaria också

Uthyrningsfirman har webbplats som ligger på en norsk domän. Webbplatsen var aktiva och erbjöd fram till 2:a mars hyresbostäder på Gran Canaria, inklusive lägenheten i Amadores som Wenche Rivenes betalade hyra för, men som de inte kunde komma in i.

Följande dag, den 3 mars,  blev statusen för webbplatsen ändrad till "inaktiv".

Norrmannen som äger företaget registrerade under 2013 ett fastighetsbolag i Tauro Gran Canaria i företagsregistret i Las Palmas.

Detta företag är fortfarande listad som aktivt i registret.

Efter vad Canariajournalen erfar har han varit inblandad i både fastigheter och bostadsuthyrning på Gran Canaria i flera år.

Canariajournalen har gjort ett antal försök via flera kommunikationskanaler att komma i kontakt med mannen.

Detta för att ge honom möjlighet att ge ett svar på de påståenden som görs mot honom och hans företag.

Det har inte blivit någon respons från ägaren till företaget.

Tags