Blev lurad på över 20.000 kronor i lägenhetsbedrägeri på Gran Canaria

Petter Bratsberg från Trondheim förhandsbetalade 2.481 euro för en tre veckors vistelse i en semesterlägenhet i Patalavaca, Gran Canaria i januari, men blev lurad och förlorade hela summan till bedragarna.

Petter Bratsberg (infälld) blev grundlurad av uthyrningsbedragare på Gran Canaria. Bilden visar en censurerad del av fakturan. Foto: Privat / Canariajournalen

Paret Peter och Britt Bratsberg hade planer på att en förlänga  en vistelse i sin timeshare-lägenhet i Anfi del Mar, som ligger i samma område, genom att hyra sig i tre veckor i en annan lägenhet i närheten.
- Jag sökte på internet och hittade en hemsida med flera hyreslägenheter, säger Bratsberg.
Vad han fann var webbplatsen rental-canaryislands.com, som erbjuder över 50 lägenheter på Gran Canaria och Teneriffa.

Hittade intressant lägenhet

Bratsberg blev intresserad av en lägenhet med bilder som han kände igen från tidigare vistelser.
- Det var Montemarina som var på några av bilderna och det passade oss bra, sade han.

Monte Marina är en lägenhetsbyggnad som ligger strax utanför Anfi del Mar. I e-postutbyten med uthyrningsföretaget, beställde han sin vistelse och betalade hela hyran och en deposition i förväg.
Först några dagar innan vistelsen skulle börja, upptäckte han att det inte var registrerat någon beställning. Webbplatsen han hade bokat via, fungerade inte längre. Han fick heller inte svar via det telefonnummer som var angivet  eller den e-post till företaget han hade tecknat ett hyresavtal genom.

Således stod paret plötsligt på Gran Canaria utan någonstans att bo.

Så här gick bluffen till:

Canariajournalen har fått se en kopia av e-postutbytet och avtalet som Bratsberg tecknat med hyresvärden.

Han beskriver processen:
Efter att ha hittat lägenheten på hemsidan, skickade Bratsberg en förfrågan via hemsidan den 26 november. Lägenheten blev i beskrivningen kallad Marina Azul - Patalavaca, Gran Canaria.

Följande dag kom en bekräftelse via e-post att lägenheten var ledig i den önskade tidsperioden från 23 januari - 11 februari. Priset angavs till 2,310 euro för 21 nätter. Det skulle inkludera lakan, handdukar, WiFi-anslutning och slutstädning.

I e-postmeddelandet angavs också att det fanns en annan familj som var mycket intresserad av att hyra. Bratsberg uppmanade därför att ge en snabb bekräftelse om de ville hyra lägenheten.

Avslag vid full förskottsbetalning

Bratsberg bekräftade att han ville hyra mellan 23 januari - 11 februari, och fick veta att priset för 19 nätter skulle vara 2.090 euro. Han ombads att lämna sina personuppgifter och passnummer för att kunna genomföra beställningen.

Han gjorde det, och fick ett kontrakt som han skulle underteckna och återsända tillsammans med bekräftelse på betalning.
- Jag skulle få tio procent rabatt på hyran om jag betalat hela beloppet plus en deposition på 600 euro i förväg, sade han.

Depositionen skulle han få tillbaka när han var utcheckad.

Undertecknat och betalt

Bratsberg tyckte kontraktet såg tillförlitligt ut, så han skrev på och överförde 2.481 euro till ett bankkonto i Madrid. Kontot är registrerad på en individ med samma namn som var angiven i e-posten.
2 November kom en bekräftelse på att beställningen registrerats och de pengar som mottagits. I kontraktet stod två personnamn angivna som ägare och förvaltare av fastigheten. Adressen var på  Tenerife.

Canariajournalen har via Bratsberg fått reda på att webbplatsen rental-canaryislands.com registrerades under sommaren 2016 under ett annat namn, av en kvinna som också har en adress på Tenerife.

Tog inte kontakt som de skulle

Uthyrningsföretaget skrev också att de skulle kontakta Bratsbergs en vecka innan parat skulle flytta in i lägenheten för att ge dem mer information. Ändå gjorde det inte.
Det var då det gock upp för  Bratsberg att webbsidorna inte längre fungerade, och att det var omöjligt att få kontakt med hyresvärdarna via telefon eller e-post.

- Några dagar innan vi skulle in i lägenheten, gick jag över till Monte Marina för att kontrollera om beställningen låg inne, men de hade inte registrerat något. Då förstod jag att jag hade blivit lurad.
Med så lite tid på sig kunde Bratsberg inte ordna något annat alternativ än en veckas vistelse i en exklusiv Anfi Tauro lägenhet. Det var han tvungen att punga ut 20.000 kronor för.

- Eftersom vistelsen förkortades, fick vi också lov att ändra flyget tillbaka till Norge. Om jag räknar med de pengar jag blev lurad på, Tauro-lägenheten och merkostnaderna flyg, så kostade den veckan mig 50.000 kronor, säger han.

Bratsberg överväger nu att anmäla fallet.

Svarade inte på förfrågningar

Canariajournalen har försökt ringa flera telefonnummer och e-postadresser för att få kontakt med företaget och de personer som Bratsberg beställt vistelsen på Marina Azul från, men telefonnumren verkar vara ur drift och det kommer inget svar på e-post. Vi har inte lyckats få kontakt.

Site rental-canaryislands.com visar bara meddelandet "Forbidden. Duhar inte tillgång till denna server."

Google-cachen för webbplatsen avslöjar dock att det erbjöds över 50 turistlägenheter att hyra innan sidan blev otillgänglig, inklusive lägenheten som Petter Bratsberg försökte hyra.

Samtliga erbjudanden omfattade lägenheter i Arguineguin, Maspalomas, Patalavaca och Playa del Ingles på Gran Canaria, Costa Adeje, Callao Salvaje, Las Americas, Los Cristianos och Playa El Duque på Tenerife.

Känd metod

Tidigare fall av sådana här bedrägerier visar att det är vanligt att bedragare stjäl bilder på Internet som de använder i falska annonser på sina webbplatser, som kan se ganska professionella ut.
I andra fall erbjuder de uthyrning av lägenheter som faktiskt finns på hyresmarknaden, men utan att ägarna av lägenheterna är medvetna om det.

En gemensam nämnare är att det är omöjligt att få kontakt med hyresvärdarna efter pengarna betalats.

Gripanden i december

Spanska polisen gick i september 2016 ut med en varning om att den här typen av bedrägerier ökar.

I december grepsspanska polisen 20 personer som anklagas för att utfört bedrägerier i samband med uthyrning av turistlägenheter på Kanarieöarna och Balearerna via Internet.

Tags