Åklagaren kräver tre års fängelse för Kanarieöarnas avsatte kustchef i Tauro-fallet

Åklagaren kräver tre års fängelse och tio års diskvalificering från arbete inom den offentliga sektorn i rättegången mot Kanarieöarnas tidigare kustchef José María Hernández de León.

Tauro-stranden så som den såg ut då sanden var nylagd sommaren 2016. Foto: Cardenas

Åtalet gäller brott som Hernandez skulle ha begått när han gav tillstånd för utläggning av sand från Sahara på Tauro-stranden sydväst på Gran Canaria för att skapa en ny sandstrand, enligt tidningen La Provincia.

Stranden är klar

70.000 ton sand lades ut på stranden av företaget Santana Cazorla, delägare i timeshareföretaget Anfi Tauro, som även ligger bakom strandprojektets utveckling.
Standen blev klar med all sand utplacerad i somras, men stranden är fortfarande stängd på grund av oegentligheter.

Dokumentförfalskning

Åklagaren hävdar att Hernandez bortsåg  från en rapport från en ingenjör som varnade för att det fanns olösta frågor om området där stranden ligger. Därför skall ha inte haft lagligt tillstånd att ge  muntligt tillstånd för byggandet av stranden och han lär dessutom ha fejkat två offentliga handlingar så att det såg ut som om allt var i sin ordning.
Det är oklart om och när stranden, som är avstängd med staket och bevakad, nu kan öppnas. En stor del av den sand som lades ut försvann under stormar på vintern.
Hernandez avsattes i höstas efter misstankarna mot honom blev kända.
Fallet ärnu uppe i domstol i Las Palmas.

Väntar på myndigheterna

Canariajournalen har bett Anfi om besked vad som kommer att hända med stranden och de vidare  byggplaner Anfi Tauro har, bland annat för marina och hotell.

Så här svarar VD Jose Luis Trujillo i ett e-mail:
- Jag förstår gott varför folk ber om information om detta. Vi är lika angelägna som våra gäster att stranden ska öppnas. Men öppnandet av stranden är nu ett fall som är i statliga händer. Vi måste ha tålamod, även om det känns jobbigt just nu.

Tags