Uppmanar den spanska regeringen att förklara användningen av sand från Västsahara på Tauro-stranden

Senator Iñaki Bernal från vänster partiet Izquierda Unida, representerad i parlamentet på Kanarieöarna genom Unidos Podemos, ber nu regeringen i Spanien att förklara varför det används sand från ockuperade Västsahara på Tauro-stranden på södra Gran Canaria.

Bilden av Tauro stranden är tagen under sandläggningen på den tidigare steniga stranden. Stranden är fortfarande inte öppen på grund av juridiska komplikationer. Foto: Nick Russell

Bernal säger till tidningen Canarias Ahora att han har ställt en fråga om detta till regeringen.

Sanden utlagdes 2016

Sanden som lades på Tauro stranden sydväst på Gran Canaria förra året, skulle ha kommit från Västsahara, men köpt från Marocko, som ockuperar Västsaharia.

Detta,  anser Bernal, strider mot EU-domstolens beslut från  december 2016 att EU-länderna skall avsluta jordbruks- och fiskeriavtalen med Marocko, mot bakgrund av att FN: s säkerhetsråd inte erkänner Marockos ockupation av Västsahara och stödjer landets rätt till självbestämmande.

EES-länderna Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein kom till samma slutsats som EU-domstolen.

FN kräver att folket i Västsahara själv får bestämma över sina naturresurser, inte Marocko. Internationella domstolen har också hävdat att naturresurser i ockuperade områden inte kan utnyttjas om inte försäljningen gynnar lokalbefolkningen.

The Guardian lyfter fram frågan

Stortidningen The Guardian skriver i en artikel från 28 juli om olaglig import av 70000 ton sand från Västsahara till Playa de Tauro.

Sandstranden byggs av Anfi Group, som driver timeshare-anläggningar på Gran Canaria, och det verkställande företaget var Santana Cazorla, som är delägare i Anfi med hotel group IFA.

Enligt Anfis kommunikationschef Rubén Reja var det omöjligt få tag på sand på Kanarieöarna, och han påpekar att det är vanligt att samla sand från Sahara.

Guardia Civils miljöpolis Seprona säger dock till The Guardian att sanden blev olagligt transporterad till Gran Canaria av ett holländskt fartyg.

Enligt The Guardian finns det också bevis på att sand från Västsahara har använts i Kanarieöarnas byggindustri. 270.000 ton sand från Västsahara lär också ha använts för konstruktionen av Las Teresitas stranden på Tenerife på 1970-talet, då det var under spansk kontroll. Mer sand  för att fylla på sandstranden hämtades 1998, då landet var ockuperat av Marocko.

Tags