Kanarieöarna är den mest utsatta regionen för klimatförändringar i Spanien

På Kanarieöarna har temperaturen ökat med 1,5 grader sedan 1916 och på fastlandet i Spanien med 0,9-1 grader. Kanarieöarna är mer utsatta för farorna med klimatförändringar än övriga Spanien.

Flera skogsbränder, fler stormar och översvämningar, stigande havsnivåer som äter upp kusten, mer Calima (sanddamm i luften), mer algblomning, flera dagars extrem värme och flera subtropiska arter är några av de klimateffekter som redan märks på Kanarieöarna. Foto: Svein Olav Haukeland

Detta framkom vid ett seminarium om klimatförändringar i Las Palmas på torsdag och fredag, Encuentro Archipiélago y Océano: Repercusión del Cambio Climático, som har ambitionen att bli ett årligt seminarium.

Syftet med seminariet är att öka medvetenheten hos befolkningen och inom den offentliga förvaltningen, inte minst beslutsfattarna om den påverkan klimatförändringarna har och kommer att ha på Kanarieöarna, enligt tidningen Canarias Ahora.

Trodde inte att det skulle stiga så mycket

- Vi trodde inte att temperaturen kunde stiga så mycket, men det har hänt, säger Yolanda Luna, chef för avdelningen för internationell utveckling i statens Meteorologiska Institut AEMET vid seminariet.

Hon förklarade att Kanarieöarna är mer sårbara eftersom de är omgivna av vatten och ligger i Atlanten på en subtropiskt latitud.

Resten av Spanien ligger vid Medelhavet på breddgrader där klimatförändringen inte påverkar så mycket och så snabbt. Men övriga Spanien kommer också att påverkas på samma sätt över längre tid, betonade hon.

Klimatpåverkan på Kanarieöarna

Några av de direkta effekterna av klimatförändringarna på Kanarieöarna som redan märks kan nämnas högre medeltemperaturer, mer partikel material i form av sand som blåser in från Sahara (Calima), flera värmeböljor och ett större antal varma dagar.

Bland annat har det på Aemets väderobservatorium på nästan 3000 meters höjd i Izaña på Teide, Teneriffa, legat över 22 grader Celsius under flera dagar.

Luna pekar också på förändringar i den kalla årstiden, och förklarar att den globala uppvärmningen inte bara orsakar mer värme, utan också mer kyla - allt går mot det mer extrema.

Mänsklig aktivitet skapar ytterligare risker eftersom man uppför byggnader nära kusten och i raviner, och att kanalerna tas bort eller leds väg någon annanstans. Allt detta gör oss mer utsatta för naturliga faror, betonar hon.

Ezequiel Navío, expert på klimatförändringar och tidigare chef för Kanarieöarnas observatorium för klimatförändringar, påpekade att alla Kanarieöarna har sina respektive klimathot.

Berömmer Gran Canarias initiativ

En företrädare för tusentals ögrupper andra sidan jordklotet, Maine Sage, lovordar örådet Gran Canaria för att bedöma vilka risker ön kan bli offer för genom klimatförändringarna och vad som kan göras för att motverka dessa.

Han uttrycker en önskan om att alla öråd ska göra detsamma i samordning med varandra.

Tags