Nästan 10 procent av kanarierna tror inte på klimatförändringarna

I går, lördag, ingick196 av världens länder ett globalt klimatavtal på FN: s klimatkonferens COP24 i Polen. På Kanarieöarna tror 9,8 procent av befolkningen inte att klimatförändringrna sker.

COP24s VD Michał Kurtyka (mitten) var strålande glad i går efter att klimatavtalet förverkligades. Foto: COP24

85 procent av Kanarieöarna anser att klimatförändringen sker, enligt en studie från Centrum för sociologisk forskning (CIS) i november.

Studien visar att Murcia har flest människor som förnekar klimatförändringen, och att de som bor i Rioja tror på dem mest.

Tio procent av spanjorerna tvivlar

För Spanien totalt har 83,4 procent svarat ja i undersökningen om frågan huruvida de tror att klimatförändringen sker. 10 procent svarade nej, 6,2 procent är osäkra och 0,5 procent valde att inte svara på frågan.

Regionerna över det nationella genomsnittet i klimatförändringsfrågan  är Rioja (90,5 procent), Katalonien, Aragon, Balearerna, Asturien, Kanarieöarna, Castilla-La Mancha, Valencia, Navarra och Baskien.

I Murcia tror bara 73,6 procent på dem

.Här tvivlar folk mest 

De över det nationella genomsnittet när det gäller att förneka klimatförändringar är Murcia, Cantabria (15 procent), Galicien (14,8 procent), Andalusien och Castilla-La Mancha med cirka 12 procent.

94,4 procent tror att människor bidrar till klimatförändringen

58,1 procent av spanjorerna som tillfrågades tror att dagens klimatförändringar är till stor del konstgjorda genom utsläpp. 35,3 procent tror att de till viss del är konstgjorda, eller att det är i liten utsträckning.

0,2 procent tror inte att de påverkas av människor alls.

62,7 procent tror att det är möjligt att stoppa och vända klimatförändringarna. 21 procent tror att det redan är för sent.

88 procent tror att klimatförändringarna kväver att vi gör grundläggande samhällsförändringar för att vända dem. 4,1 procent tycker inte att det behövs.

35,1 procent tror att spanska politiker inte gör någonting för att möta klimatutmaningar, och 52,6 procent tror att de gör för lite.

Endast 0,6 procent tycker att de gör mycket.

Kanarieöarna är mest utsatta

Vid ett seminarium om klimatförändringar i Las Palmas i oktober visade det sig att Kanarieöarna är mest sårbara för klimatförändringar av regionerna i Spanien. Temperaturen på Kanarieöarna har stigit med 1,5 grader sedan 1916 och med 0,9-till 1 grad på det spanska fastlandet, enligt vetenskapliga undersökningar.

Flera skogsbränder, fler stormar och översvämningar, stigande hav som äter upp kustlinjen, mer Calima (sand damm i luften), mer algblomning, flera dagars extrem värme och utrotning av subtropiska arter är några av de konsekvenser som redan är märkbara.

Av öarna på Kanarieöarna är det president Antonio Morales på Gran Canaria, som mest försöker motverka och förbereda sig för klimatförändringar.

Morales går starkt före i utvecklingen av förnybar energi, elfordon och energibesparing, och är starkt motsatt till att utveckla gasdrift.

Tags