Minst 89 dog när flyktingbåt kantrade

Minst 89 passasjerer omkom da en flyktningbåt kantret utenfor kysten av Mauritania på mandag.

19 000 flyktninger til Kanariøyene på seks måneder.

Siffror från de spanska myndigheterna.

36 passagerare räddades och flera saknas, skriver Europapress med hänvisning till uppgifter från mauretanska myndigheter. Båten var troligen på väg till Kanarieöarna.

Fartyget ska ha haft över 180 passagerare och kapsejsat i starka vindar och stora vågor 4 kilometer utanför staden Ndiago.

Bland de överlevande finns en femårig pojke.

De flesta passagerarna kommer från Senegal och Gambia.

Rekordmånga migranter hittills i år

Under årets första sex månader har 18 977 personer rest till Kanarieöarna i 290 små båtar från Afrika.

Det har varit 13 063 fler ankomster än under samma period förra året, mer än tre gånger så många, enligt en månatlig rapport från inrikesministeriet.

Under samma period förra året anlände 5916 flyktingar och andra migranter till Kanarieöarna i 126 små båtar.

1860 i juni

I juni reste 1860 migranter irreguljärt till Kanarieöarna sjövägen, vilket är 725 fler än i maj.

På båtrutterna över Medelhavet till det spanska fastlandet och Balearerna har det skett en minskning under de första sex månaderna jämfört med förra året.

4046 migranter har anlänt, 323 färre än förra året.

Under 2023 anlände 39 910 flyktingar och andra migranter i små båtar från Afrika till Kanarieöarna, vilket är det högsta antalet hittills.

Mycket tyder på att det kommer att bli ännu fler i år. Ökade oroligheter och våldsamma konflikter i Sahelbältet är en av orsakerna till detta.

I maj uppskattade Spaniens inrikesministerium att det kan finnas mer än 85 000 totalt i år, dvs. ytterligare 66 000 eller fler under andra halvåret.

Dödssiffran stiger

Dödstalen på Atlantrutten är mycket höga och många båtar har försvunnit ute till havs.

Ungefär var femte person som försökt ta sig till Kanarieöarna i år har dött eller saknas, enligt hjälporganisationen Caminando Fronteras.

I början av juni rapporterade organisationen 5054 döda och saknade, och siffrorna har fortsatt att stiga fram till denna dag. 

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !

Tags