Var femte båtflykting dör på Kanarieresan

4808 flyktingar och andra migranter har mist livet eller saknas på flyktingrutten från Afrika till Kanarieöarna under årets första fem månader.der.

Åpen trebåt med migranter og flyktninger på vei mot Kanariøyene.

Öppen träbåt med migranter och flyktingar på väg till Kanarieöarna.  Arkivfoto

Det motsvarar i genomsnitt nästan 32 döda och saknade per dag, och en var 45:e minut, enligt en ny rapport från hjälporganisationen Caminando Fronteras.

Ungefär en femtedel av de passagerare som har försökt ta sig till Kanarieöarna i år har mist livet.

Minst 154 kvinnor och 50 barn finns bland de döda och saknade.

47 båtar har försvunnit

47 båtar med flyktingar och andra migranter har försvunnit ute på Atlanten.

På alla flyktingrutter sjövägen från Afrika till Spanien har 5054 döda och saknade personer registrerats.

Caminando Fronteras baserar siffrorna på information som organisationen får direkt från familjerna till de människor som ger sig ut på den livsfarliga resan, och från passagerarna i båtarna.

6007 förra året

Under hela 2023 rapporterade organisationen 6007 döda och saknade på vägen till Kanarieöarna. Rutten anses vara världens farligaste av FN:s flyktingorgan UNHCR.

39 910 personer överlevde överfarten till Kanarieöarna förra året, vilket är rekordmånga.

Hittills i år, fram till den 15 juni, har 18 997 migranter anlänt i 290 båtar, enligt den senaste rapporten från inrikesdepartementet.

De flesta båtar från Mauretanien

3600 av de personer som har kraschat eller saknas i år var passagerare i långa kanoter (cayucos) som har startat från Nouakchott, Nouadhibou eller andra platser längs Mauretaniens kust, enligt rapporten.

959 var passagerare i båtar som seglade ut från Senegal och Gambia.

249 var passagerare i gummibåtar som färdades från olika platser på en 1000 kilometer lång kuststräcka mellan Guelmim och Dakhla i Västsahara och Marocko.

17 nationaliteter

Under de senaste månaderna har avgångarna från Senegal och Gambia minskat betydligt, men från Mauretanien har det skett en stor ökning, enligt rapporten.

Passagerarna i båtarna från Mauretanien kommer främst från länder i Sahelbältet där det pågår väpnade konflikter och oroligheter.

De döda och saknade under årets första fem månader kommer från totalt 17 länder: Algeriet, Burundi, Burkina Faso, Kamerun, Elfenbenskusten, Gambia, Guinea Bissau, Guinea Conakry, Komorerna, Mali, Marocko, Mauretanien, Demokratiska republiken Kongo, Senegal, Sierra Leone, Sudan och Pakistan.

Caminando Fronteras betonar att det tidigare år har skett en minskning under vintermånaderna, då vädret ute till havs är som värst, men det har inte skett den här vintern.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !

Tags