Över 85 000 båtflyktingar till Kanarieöarna i år

Spaniens inrikesdepartement uppskattar att mer än 85 000 flyktingar och andra migranter kan anlända i små båtar i år.

Langkano (cayuco) med flyktninger på åpent hav.

Den långa kanoten (cayuco) är ett farligt fartyg.

Tidningen El Dia skriver om detta i en artikel på söndagen, med hänvisning till uppgifter från källor i den kanariska regeringen.

Om uppskattningen stämmer skulle det vara mer än en fördubbling från rekordåret 2023, då 39 910 passagerare anlände i små båtar från Afrika.

Högtryck på hösten

Under årets första fyra månader anlände nästan 16 000. Det är 4,7 gånger så många som under samma period förra året.

Lejonparten, över 7 000, anlände i januari. I april var det 2807.

Uppskattningar tyder på att över 70 000 fler kan anlända under de kommande åtta månaderna, i genomsnitt nästan 300 per dag.

Myndigheterna räknar med att flyktingströmmen kommer att fortsätta i sommar.

Vanligtvis kommer det en topp på grund av goda väderförhållanden på Atlanten under månaderna september-november.

Krig och oroligheter i Afrika

Sedan oktober har åtta av tio av de anländande rest med båtar som avgått från Mauretanien och Senegal.

- Kriget i Mali och den politiska instabiliteten i området i allmänhet bidrar till att prognoserna är höga, förklarade den spanska regeringens delegat på Kanarieöarna, Anselmo Pestana, för pressen inför ett månatligt möte med myndigheterna för samordning av invandrare.

En vy över FN:s pilotprojekt Naata "Village of Hope", som byggts i utkanten av staden Ménaka i Mali, för att inhysa många internflyktingar som har flytt från jihadister. Foto: FN-foto/Harandane Dicko

Inrikesdepartementet uppgav i januari att det fanns omkring 300 000 flyktingar från Mali som väntade i Mauretanien på möjligheten att resa över havet i båtar till Kanarieöarna.

Pestana påpekar att den höga siffra som har kommit hittills i år tyder på att det kommer att bli rekordsiffror i år igen, precis som förra året.

Många minderåriga

Ett stort bekymmer för de kanariska myndigheterna är det stora antalet ensamkommande minderåriga migranter som anländer ensamma utan andra familjemedlemmar.

Mer än 14 procent av de som anlände i april är minderåriga.

För närvarande inkvarteras och vårdas cirka 5500 minderåriga på Kanarieöarna.

En nyligen genomförd ändring av Spaniens immigrationslag kräver att andra regioner i Spanien tar emot minderåriga som anländer till Kanarieöarna, så att det inte är mer än 3 000 på ögruppen samtidigt.

Det kan ta två till tre månader innan lagen kan genomföras, enligt en pressuppgift från Kanarieöarnas president Fernando Clavijo.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !

Tags