Puuhh..! Kanarieöarna i topp med +38,5 grader

Över 38 grader uppmättes på tre platser på Kanarieöarna i går, torsdag, av Spaniens nationella meteorologiska institut (Aemet).

Under en sterk calima kan sandstøvet ligge så tett i luften at sikten blir sterkt redusert.

Under en stark calima kan sanddammet vara så tätt i luften att sikten minskar kraftigt.

Så många som 43 av Aemets mätpunkter på Kanarieöarna uppmätte över 30 grader på torsdagen.

Alla tio av de högsta temperaturerna i Spanien uppmättes igår på Kanarieöarna, och den lägsta av de tio var 35,9 grader i El Matoral på södra Gran Canaria.

Allra högst upp ligger Tasarte på västra Gran Canaria, där temperaturen nådde 38,5 grader klockan 15.00.

På Teneriffas södra flygplats uppmättes klockan 13.10 nästan lika mycket: 38,3 grader.

I Pájara på Fuerteventura uppmättes 38,0 grader klockan 18.40.

Adeje på södra Teneriffa uppmätte 37,9 grader klockan 12.30 och Maspalomas på södra Gran Canaria 37,3 grader klockan 17.50.

Luftmassor från Afrika

Värmeböljan orsakas av varma luftmassor från Afrika som blåser in över Kanarieöarna.

Detta har lett till varningar för höga temperaturer från myndigheten för säkerhet och krisberedskap och från Aemet.

Värmeböljan kommer att pågå fram till onsdag, enligt väderprognosen från Aemet.

Fram till klockan 08.00 i dag hade temperaturen redan stigit till 33,9 grader i Tasarte och 32,6 grader i Agaete på norra Gran Canaria.

Tajt kalima

Med de varma luftströmmarna kommer också moln av små sandpartiklar från Sahara, ett väderfenomen som kallas calima och är farligt för hälsan när koncentrationen blir hög.

Farovarningar för calima har också utfärdats.

Sedan calima-perioden började i onsdags kväll har koncentrationen av sandpartiklar uppmätts till upp till 14 gånger högre värden än den gräns för hälsorisker som fastställts av Världshälsoorganisationen.

Calima fortsätter idag med varierande styrka i de olika områdena på Kanarieöarna, enligt mätningar från skärgårdens nätverk av miljöluftkvalitetsstationer.

Så här ser calima-modellen ut för morgontimmarna idag. Illustration: Skyron

11 av stationerna har en luftkvalitet som betecknas som extremt ogynnsam för hälsan under morgontimmarna, och de flesta av dessa ligger på södra Teneriffa.

Att döma av calima-modellen Skyron från Atens universitet kan sanddiset ligga kvar över Kanarieöarna med varierande styrka åtminstone fram till fredagen den 19 april.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !

Tags