Cannabisbedragare greps på Teneriffa

Nio personer har gripits, två av dem på Teneriffa, misstänkta för medicinska cannabisbedrägerier till ett värde av över 645 miljoner euro.

Offren kommer från 35 länder, enligt polisen.

Bedrägeriet involverade falska investeringar i företag som handlar med medicinska cannabisplantor, sade den nationella polisen.

Bedragarna spenderade mycket resurser på marknadsföring och reklam och deltog flitigt i mässor och andra evenemang för att locka offer.

Det lockades med vinster på 70-170 procent per år.

Bankkonton med cirka fem miljoner euro, 116 300 euro i kryptovaluta, 106 000 euro i kontanter och tio fastigheter värda 2,6 miljoner har blockerats.

Smycken, värdefull konst och dyra bilar har beslagtagits, liksom datorutrustning och dokument.

Gripandena har gjorts på Teneriffa och i Storbritannien, Tyskland, Lettland, Polen, Italien och Dominikanska republiken, där polisen hävdar att gängledaren var inblandad.

Den spanska polisen samarbetar med polisen i Berlin och Frankrike, samt Europol och Eurojust i utredningen.

Poliser från Dominikanska republiken, USA och Storbritannien har också bidragit.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !