Vattenkris orsakar ransonering

Långvarig torka på Teneriffa har fått Fasnias kommun på södra delen av ön att införa restriktioner för användningen av färskvatten, och örådet kräver att spanska regeringen utlyser nödläge.

Vannrestriksjoner på Kanariøyene.

Färskvatten är en begränsad resurs på Kanarieöarna.

Fasnia är den första kommunen som tar detta steg.

Kommunen inför förbud mot att använda kranvatten för bevattning, duschning på badstränder, fylla badbassänger, dammar, tankar och liknande, tvättning av fasader och biltvättning, förutom på bensinstationer.

Bonifacio Manuel Díaz Díaz-dammen används också bara för bevattningsändamål en gång i veckan.

Begär vattennödläge

Vattenreservoarerna på södra Teneriffa sinar nu så att örådet i dag beslutade att be den spanska regeringen att utlysa ett vattennödläge.

Sådana nödlägesförklaringar innebär att ekonomiskt stöd från staten kan öppnas för att råda bot på situationen, och har nyligen gjorts för elförsörjningen.

Vattenreservoarerna är nere på 39 procent av full kapacitet den här veckan, enligt information från örådet.

Normalt bör de vara över 70 procent fulla vid den här tiden på året.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !