Vattenreservoarerna behöver regn

Under de senaste tre åren har det knappt skett någon påfyllning av regnvatten för de stora vattenreservoarerna på Gran Canaria.

Presa De Las Niñas i Tejeda på Gran Canaria.

Presa De Las Niñas i Tejeda, Gran Canaria är ett populärt vandringsområde.

Senast det var så lite vatten i dammarna, runt en och en halv miljon kubikmeter, var i början av 2020.

Stormen Filomena kom till undsättning i januari samma år och lade till fyra miljoner kubikmeter till dammar på norra delen av ön, tillräckligt för att försörja jordbruket i tre år.

Stormen Hermina 2022 gjorde dock ingen större skillnad för vattenreserverna, förutom i La Aldea på västra delen av ön.

Skriande behov

Nu finns det ett stort behov av en storm av stora dimensioner igen.

I inlandet finns fortfarande god tillgång till vatten, enligt Vattenrådets översikt över vattenreserver, men i söder börjar läget bli prekärt.

De största dammarna finns i söder och sydväst.

Kritiskt för Chira-dammen

La Aldea-dammen har för närvarande mest vatten av de stora dammarna på Gran Canaria, med 55 procent av full kapacitet..

Chira-dammen i söder har bara en fyllnadsgrad på 5 procent, minst av alla. Det räcker bara i ytterligare tre eller fyra månader om det inte kommer en rejäl dos regn.

75 procent mindre

José Chirivella, ingenjör och tekniker vid vattenrådet, uttrycker oro över trenden med lite regn i tidningen Canarias Ahora.

Den årliga nederbörden på Gran Canaria har under de senaste åren minskat till en fjärdedel av den normala mängden (från referensperioden 1991-2020), påpekar han.

- Från det ögonblick nederbörden faller under tröskelvärdet går den förlorad genom avdunstning, säger han.

Då har det ingen positiv effekt eftersom allt går tillbaka till atmosfären, antingen via ren avdunstning eller via transpiration från växtlighet, säger han.

Då blir det varken påfyllning i dammarna eller grundvattnet.

- Det måste regna, säger Chirivella.

Garanterar vatten för jordbruket

Carmelo Santana, chef för Gran Canarias öråd, säger att vatten till de stora grödorna i stort sett är garanterat, även om det finns oroväckande lite vatten i reservoarerna.

Han påpekar att producerat färskvatten från avsaltningsanläggningar för havsvatten och vattenregenerering kan distribueras till jordbruket på ön.

Sådana alternativ, liksom grundvatten, finns för de dammar som förvaltas av örådet förutom ytvatten från regn.

- Vattenrådet står i ständig kontakt med de få bevattningskooperativ som inte har några andra resurser än vatten från dammarna, understryker han.

- Dammarna är inte riktigt lika viktiga för Gran Canaria längre, eftersom det mesta av jordbrukets behov tillgodoses av producerat vatten och grundvatten, konstaterar han vidare.

Behöver regnoväder från söder

- För att de stora dammarna i söder ska få ordentlig påfyllning måste regnoväder komma söderifrån, framhåller Santana.

Regnoväder från norr producerar vanligtvis lite vatten i söder.

Förutom att det är mer nederbörd i norr finns det betydligt färre och mindre dammar i norr än i söder. Dessa kan i första hand hjälpa till att försörja intilliggande områden i större utsträckning.

I söder absorberar marken inte lika mycket vatten som i norr. Detta gör det möjligt att använda större dammar eftersom avrinningen är större.

Svåra stormar med skyfall, som stormarna 2020 och 2022, skadar dock ekosystemet eftersom de skapar skadliga översvämningar och sköljer bort jord.

Nästan nio tiondelar i söder

Av den totala vattenkapaciteten i stora dammar finns 88,5 procent i söder.

Dessa förser Artenara, Tejeda, Mogán, San Bartolomé de Tirajana och Santa Lucía de Tirajana med vatten.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !