Hetta och calima på gång

Temperaturerna har stigit de senaste dagarna på Kanarieöarna, och upp till 34 grader Celsius förutspås denna veckan.

Godværsskyer på Gran Canaria.

Moln för vackert väder ligger över Gran Canarias bergstopp.

Spaniens nationella meteorologiska institut, Aemet, varnar för en värmeperiod på både fastlandet och de två spanska ögrupperna, Kanarieöarna och Balearerna, med temperaturer som kommer att stiga ytterligare från och med söndag.

5-10 grader varmare väder än normalt förutspås för mars under hela veckan.

Aemet rapporterar om calima, det vill säga sanddis som sipprar in från Sahara, på de östra öarna från lördag kväll, och på Teneriffa även på söndag och måndag, särskilt märkbart i högre områden och inåt landet.

Kanarieöarnas direktorat för säkerhet och krisberedskap har utfärdat en varning för calima på alla öar från klockan nio på söndagsmorgonen.

Beredskapsplanen för potentiellt farliga vädersituationer har aktiverats.

Människor uppmanas att följa råd och anvisningar från myndigheterna.

Fredagen den 22 mars rapporterar dock Aemet en betydande temperatursänkning till 20-22 grader i Kanarieöarnas lågland, vilket är mer normalt för säsongen.

Från och med onsdag kan det öka med vindar, med upp till kuling i de kraftigaste vindbyarna, enligt väderprognosen.

Torsdagen kan ge vindbyar i hård kuling, och fredagen små kulingar i de mest utsatta områdena.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !

Tags