Varning för nytt blåsväder

Ny varning för kraftig blåst och höga vågor har utfärdats på Kanarieöarna den här veckan av Spaniens meteorologiska institut, som förutspår ännu starkare vindar än det var i helgen.

Ny runde med bølger og vind på Kanariøyene.

Gul varning onsdagen den 28 februari.

För tisdag och onsdag väntas en ökning av både vind och vågor.

Det är en orange varning för vindar med full kuling i vindbyarna på de högsta topparna på La Palma, gul för vindar på västra sidan av ön och gul varning för vågor på samma ö.

På alla andra Kanarieöarna, utom Fuerteventura,  det är det gul varning för vindar som sträcker sig från hård kuling till liten kuling i vindbyar under tisdag och onsdag.

Det är också en gul varning för vågor på alla öar under tisdag och onsdag.

Områden i sydost och nordväst samt högre höjder kommer att vara mest utsatta för vindar på de flesta av öarna, rapporteras det.

Vågorna kan bli upp till fem meter höga, enligt prognoserna.

Varningarna från Norges meteorologiska institut sträcker sig över tre dagar, i skrivande stund fram till midnatt på torsdagskvällen.

Väderprognosen tyder på att det kommer att fortsätta att blåsa kraftigt även under torsdagen, men att det blir måttliga vindar resten av veckan.

Sannolikheten för att varningarna in slår anges till 40-70 procent.

En chans till regnskurar förutspås i norr, medan det blir mindre moln eller klart på andra håll på öarna i veckan.

Temperaturerna kommer att ligga på 21-23 grader på låglandet under dagen i de flesta områden, och 12-18 grader på natten, spås det.

Söndagen den 25 februari blåste det full kuling i de kraftigaste vindbyarna i La Aldea de San Nicolas på västra Gran Canaria och små stormbyar i Arure på La Gomera, Agüimes på Gran Canaria och El Pinar på El Hierro.

Tre personer träffades av vågor i två olyckor på Teneriffa under lördagen och söndagen, enligt rapporter från larmcentralen.

Två räddades och har måttliga skador, en saknas fortfarande i skrivande stund.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !

Tags