Enorm ökning av båtflyktingar i januari

Nästan 13 gånger fler människor anlände till Kanarieöarna i små båtar från Afrika i januari i år än under samma månad förra året.

7270 flyktninger og andre migranter ankom i 110 båter til Kanariøyene i januar.

Ambulanshelikopter och räddningsbåt i hamnen i Arguineguín måndagen den 5 februari.

7270 flyktingar och andra migranter anlände i 110 båtar förra månaden, enligt inrikesministeriets månadsrapport.

Nya dödsfall

I går, måndag, anlände en lång kanot med två döda och 103 överlevande till hamnen i Arguineguín på södra Gran Canaria, rapporterade sjöräddningen. Tillståndet är allvarligt för en av passagerarna, som vårdas på sjukhus.

Förra året dog 6 007 människor på flyktingrutten mellan Afrika och Kanarieöarna, enligt hjälporganisationen Caminando Fronteras.

Under de första fem dagarna i februari har cirka 2 000 flyktingar och andra migranter anlänt till Kanarieöarna i små båtar.

Totalt anlände 8067 migranter irreguljärt till Spanien i januari, 6775 fler än samma månad förra året.

Sánchez besöker Mauretanien

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez besöker Mauretanien på torsdag tillsammans med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen för att diskutera ett stärkt samarbete för att kontrollera migrationen från landet till Kanarieöarna.

De två kommer att ha ett möte med Mauretaniens president, Mohamed Uld Gazuani, i Nouakchott.

Hittills i år har åtta av tio båtar som anlänt till Kanarieöarna kommit från Mauretanien, medan det förra året knappt kom några därifrån.

Gränspolisen är tillbaka

EU:s gränspolis Frontex har återupptagit gränskontrollerna av irreguljär invandring på Kanarieöarna efter ett tillfälligt stopp på fem dagar av "tekniska skäl", som det kallades.

Avtalet mellan Frontex och Spanien för 2024 har nu kommit på plats.

Förra veckan besökte Spaniens barn- och ungdomsminister Kanarieöarna, hade möten med kanariska politiker och besökte flyktingmottagningar.

Spaniens regering har föreslagit att stödet till vård av ensamkommande minderåriga migranter på Kanarieöarna ska ökas med 15 miljoner euro, utöver de 20 miljoner euro som tidigare beviljats.

Den kanariska regeringen har uppgett att beloppet är för lågt.

För närvarande är 5100 ensamkommande minderåriga migranter inhysta på Kanarieöarna, enligt regeringen.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !

Tags