Varning för vågor och vind på Kanarieöarna

Varningar för vågor och vindar på söndag och måndag har utfärdats för fem av Kanarieöarna.

Varsler vind og bølger på Kanariøyene.

Prognos för söndag och måndag.

Varningen från Spaniens nationella meteorologiska institut, Aemet, gäller från kl. 9 söndagen den 21 januari på Teneriffa och från kl. 12 på Gran Canaria, La Gomera, La Palma och El Hierro.

På de tre sistnämnda öarna finns gul varning för både vågor och vindar med upp till en liten kuling i byarna, och vindar av magnitud 7 (kuling) på öppet hav.

Gran Canaria och Teneriffa har en gul varning endast för vågor.

Vinden kommer från nordost och ost och märks mest i högre områden och i branta områden i sydost och nordväst.

På Gran Canaria gäller varningen till klockan 03.00 på måndagen, på La Gomera till klockan 9.00 på måndagen och på de övriga tre öarna till klockan 12.00 på måndagen.

Sannolikheten är satt till 40-70 procent.

Lägre temperatur i helgen

På fredagen sjönk temperaturerna på Kanarieöarna efter en ganska varm period.

Omkring 20 grader under dagen väntas på söndag i låglandet, omväxlande molntäcke i norr med risk för lätta regnskurar, rapporterade Aemet.

På måndag väntas i stort sett samma väder som på söndagen, men med en temperaturökning till 22-23 grader, och möjlighet till en lätt calima (sanddis från Sahara) från de sena timmarna på dagen på de östra öarna.

Calima nästa vecka

Från tisdagen den 23 januari till fredagen den 26 januari väntas 22-26 grader under dagen på låglandet.

En lätt till måttlig kalima rapporteras också på tisdagen.

Calima kan bli tätare under de följande dagarna, åtminstone fram till söndagen den 27 januari, enligt calima-modellen Skyron vid Atens universitet.

Kanarieöarnas direktorat för säkerhet och krisberedskap har också utfärdat en varning och upprättat en beredskap för nödsituationer.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !

Tags