15 döda på flyktingrutten till Kanarieöarna

15 personer har dött på flyktingrutten från Afrika till Kanarieöarna de senaste dagarna.

15 personer har omkommet på flyktningruten fra Afrika til Kanariøyene de siste dagene.

Langkano (cayuco) utanför Los Cristianos, Teneriffa den 26 januari.

På lördagen anlände en långkanot från Afrika till hamnen i La Estaca på El Hierro med två döda personer bland de cirka 50 passagerarna, rapporterade nödcentralen på X.

En tredje passagerare dog i hamnen strax efter ankomsten.

Överlevande passagerare sade också att en person som dog under resan kastades överbord strax innan man anlände till El Hierro, rapporterade nyhetsbyrån Efe.

Sju andra passagerare fördes med ambulans till sjukhus. Tillståndet är mycket allvarligt för en av dem, twittrar larmcentralen.

Tolv döda i två andra båtar

Dagen innan, fredag, anlände en annan långkanot till El Hierro med två döda, en man och en kvinna, bland de 69 överlevande passagerarna.

Fem andra var i så dåligt skick att de lades in på sjukhus, och tillståndet för en kvinna är allvarligt.

Dessutom omkom nio passagerare till havs och lämpades överbord, enligt Caminado Fronteras.

De avlidna är ett barn, fem kvinnor och fem män, enligt Efe.

11 minderåriga, 16 kvinnor och 42 män överlevde resan med denna båt.

För några dagar sedan anlände en båt till samma ö med en död passagerare ombord.

Ytterligare 278 personer saknas sedan årsskiftet efter att ha färdats i långa kanoter från Mauretanien mot Kanarieöarna, uppger hjälporganisationen Caminando Fronteras.

5000 hittills i år

Förra året anlände 39 910 flyktingar och andra migranter till Kanarieöarna i öppna små båtar från Afrika, enligt inrikesministeriets rapporter.

Minst 6 007 har dött eller saknas till havs, uppger hjälporganisationen Caminando Fronteras.

Den stora tillströmningen har fortsatt i år.

Hittills i januari har omkring 5 000 migranter anlänt till Kanarieöarna i små båtar från Afrika.

Många båtar från Mauretanien

Till skillnad från förra året, då det var en stor tillströmning av långa kanoter från Senegal, dominerar nu i januari båtar från Mauretanien.

Tillströmningen från Senegal har avtagit på grund av väderförhållandena och förväntas ta fart igen.

300 000 i vänteläge

Omkring 300 000 flyktingar har samlats i Mauretanien i väntan på att ta sig över Atlanten till Kanarieöarna, enligt uppgifter från NRC i Spanien, CEAR.

Över 100 000 migranter från Mali bor i ett flyktingläger i Hodh Chargui-regionen, och över 200 000 från 40 länder bor också i Nouakchott och Nouadhibou.

Mauretanien för en öppendörr-politik för migranter.

Den politiska instabiliteten i Senegal har lett till en fördubbling av antalet asylsökande i Mauretanien från 2019 till 2023.

Landets minister för ekonomi och hållbar utveckling, Abdessalam Mohamed Saleh, bekräftade detta den 11 januari, enligt tidningen Canarias Ahora.

I oktober 2023 fanns det över 108 000 asylsökande i Mauretanien, enligt ministern.

Han har bett om ekonomisk hjälp från det internationella samfundet för att ta hand om migranterna.

Landet har inte de resurser som krävs för att tillhandahålla en adekvat humanitär insats, eftersom det är torka, osäker livsmedelsförsörjning och ett ökande demografiskt tryck som gynnar människosmugglare.

Det orangefärgade fältet visar rutten från Mauretanien. Under 2023 dog 395 personer på denna rutt. Illustration: Caminando Fronteras

Bekymrad

Mot denna bakgrund, och mot bakgrund av att EU:s gränspolis Frontex kan komma att upphöra med gränskontrollerna på Kanarieöarna, har Nieves Lady Barreto, säkerhetsminister i Kanarieöarnas regering, skickat ett brådskande brev till Spaniens inrikesministerium denna vecka.

I brevet uttrycker hon oro över möjligheten att Frontex drar sig ur om ett nytt avtal inte undertecknas med Spanien.

Bromsade in 2022 och 2023

Den spanska regeringen har ett avtal med Mauretanien om förstärkta gränskontroller.

Denna affär bromsade kraftigt tillströmningen till Kanarieöarna från landet under 2022 och 2023

- Nu har Mauretanien stoppat kontrollerna, sade Barreto.

- Av de 42 flyktingbåtar som anlände till Kanarieöarna mellan den 1 och 13 januari kom 35 från Mauretanien, säger hon.

Ministern hävdar att ett samarbetsavtal som EU undertecknat med Tunisien i Nordafrika har fått myndigheterna i Mauretanien att "öppna dörren".

Hon framhåller vidare att Frontex är avgörande för att säkerställa kontrollen av gränserna.

Frontex har tillfälligt avbrutit sina gränskontroller av irreguljär invandring på Kanarieöarna och i Medelhavet (Operation Indigo) från och med den 24 januari, enligt uppgift på grund av att Spanien har vägrat att underteckna ett avtal för 2024.

Inrikesminister Fernando Grande Marlaska tonade dock ner allvaret i konflikten. Han försäkrade att problemet är relaterat till teknikaliteter som snart kommer att lösas.

Kanarieöarnas president Fernando Clavijo krävde dock att problemen mellan Spanien och Frontex skulle lösas så snart som möjligt och påpekade att det kommer att rädda liv både på Kanarieöarnas och Afrikas kuster.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !