Värdet på Kanarieöarnas bostäder mot toppen

Värdet på Kanarieöarnas bostäder fortsätter att stiga så att det nu bara är sex procent under toppnivån 2008 innan fastighetskrisen.

Boligområde i Puerto de Mogán.

Bostadsområde i Puerto de Mogán.

Nio och ett halvt år av stigande priser har fortfarande inte tagit igen sex år av fallande priser, trots att priserna har stigit med 38 procent.

Det finns dock stora variationer mellan olika delar av öarna, och i de mest eftertraktade bostadsområdena nära kusten är priserna nu högre än 2008.

Det genomsnittliga uppskattade värdet var 1734 euro per kvadratmeter i slutet av september, enligt siffror från Kanarieöarnas statistikbyrå som publicerades förra veckan.

Under det andra kvartalet 2008 nådde genomsnittet den preliminära toppnoteringen på 1841 euro, vilket är sex procent högre än under det tredje kvartalet i år.

Bottnade 2014

Botten nåddes med 1257 euro under första kvartalet 2014. Sedan dess har det gått uppåt.

Detta visar tydligt hur djup och långvarig den ekonomiska krisen var på Kanarieöarna och hur hårt bostadsmarknaden drabbades.

Den statistik som avses här är endast indelad på provinser och omfattar inte lokal utveckling.

8,2 procent upp i fjol

Det senaste året har värderingarna stigit med 8,2 procent.

Sedan andra kvartalet i år har värderingsvärdet ökat med 2,1 procent.

Prisnivåer i provinserna

Statistik visar att den genomsnittliga värderingen för bostäder upp till fem år gamla är 1888 euro per kvadratmeter.

För äldre bostäder är genomsnittet 1731 euro.

I provinsen Las Palmas (Gran Canaria, Fuerteventura och La Palma) är genomsnittet för alla bostäder 1788 euro, för nyare bostäder 1973 euro och för äldre bostäder 1785 euro.

I provinsen Santa Cruz de Tenerife (Teneriffa, La Gomera, La Palma och El Hierro) ligger den på 1679, 1801 respektive 1675 euro per kvadratmeter.

Hämta siffror från värderingsföretag

Det nationella statistikinstitutet baserar siffrorna på genomsnittet av värderingar som utförs av värderingsföretag som är verksamma på Kanarieöarna.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !

Tags