Renovering eller rivning av köpcentrum?

Gran Canarias öråd vill riva, men kommunen och ägarna är positiva till en renovering. Framtiden är osäker för köpcentret Anexo II i Playa del Inglés.

Anexo II i Playa del Ingles på Gran Canaria.

Anexo II i Playa del Inglés, Gran Canaria i sina yngre dagar.

I juli 2022 presenterade köpcentrets ägare ett förslag till kommunen San Bartolomé de Tirajana om renovering av köpcentret, som öppnades 1979.

Enligt föreskrifterna har kommunen begärt obligatoriska rapporter från örådet eftersom tomten ligger i ett skyddat naturområde, Dunas de Maspalomas, och från Kystverket eftersom tomten ligger inom ett offentligt område i kustzonen.

NCAA har inte lämnat in sin rapport ännu, men örådet har lämnat in en rapport som är negativ för renovering och uppmuntrar till rivning av köpcentret.

Trots den negativa rapporten vill kommunen att en renovering ska genomföras, framkom det vid ett turistforum i konferenscentret Expomeloneras på Gran Canaria på torsdagen.

Kommunalrådet Alejandro Marichal informerade om detta i ett inlägg på turismforumet och påpekade att rapporten från örådet inte är bindande, skriver tidningen Canarias 7.

Så snart rapporten från Kystverket finns tillgänglig vill kommunen påbörja arbetet med att ta fram en rapport om projektets miljökonsekvenser.

I renoveringsförslaget ingår att utnyttja delar av en stor parkeringsplats, bygga ny parkering bakom centrum, homogenisera fasad och tak, återställa havsutsikten från terrasserna och dekorera slänten bakom parkeringen.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !