Tiden går men fallfärdiga köpcentrum består

Åtta köpcentrum som byggdes i massturismens barndom i Playa del Inglés på Gran Canaria har i åratal varit mogna för rivning eller totalrenovering.

Metro kjøpesenter

Metro köpcentrum i Playa del Inglés.

Ändå rullar decennium efter decennium på utan att något händer.

Det här är köpcentren i söder som körs vidare på övertid, eller står som tomma, nedskräpande vrak:

  • Anexo II.
  • Cita.
  • Faro II.
  • Kashbah.
  • Metro.
  • Oasis.
  • Parque Europa.
  • Plaza.

Dödläge

Ett av problemen med att få något gjort åt dessa är att de flesta har många delägare, över 200 i enskilda fall, som har svårt att komma överens om stora projekt med stora utgifter.

Det finns också utdragna juridiska processer som fryser all utveckling, och vissa ägare arbetar för att få ersättning från myndigheterna, enligt en artikel i tidningen El Confital.

Tomma löften

Inte ens en lag om modernisering av turismen, som kom ut för ett decennium sedan, eller dess föregångare, som kom ut för över 20 år sedan, har gjort några betydande framsteg i köpcentren.

De alternativa kommunfullmäktige med olika politiska valörer under årens lopp i San Bartolomé de Tirajana har alla gjort uttalanden om att de borde städa upp problemet.

Kommunens nya borgmästare, Marco Aurelio Pérez från högerpartiet AV-PP, har nu gjort ungefär samma sak som raden av borgmästare före honom:

Han sa att rådet har börjat arbeta med planer för att påskynda tillstånd för renovering och förnyelse.

Inget av det senaste datumet

Det finns totalt 26 köpcentrum på södra Gran Canaria, men inget som har byggts om, totalrenoverats eller förnyats under det senaste decenniet i Playa del Inglés-området.

Dödläget är djupt frustrerande för turistmyndigheterna, som följer en strategi för att höja kvaliteten på turisttjänsterna och locka turister med högre utgifter.

Missnöjda hotellägare

Det finns också en nagel i ögat på hotellföretag, som i vissa fall måste stå ut med det faktum att gäster på fyr- och femstjärniga hotell har utsikt över nedskräpade och delvis förstörda köpcentra, och inte heller får bättre kommersiella erbjudanden som turister i området kan njuta av.

Kvalitetsstämpeln för hela turistområdet har smulats sönder i kanterna, även om många hotell har renoverats och uppgraderats till en högre standard de senaste åren.

Problemet har påpekats gång på gång, år efter år, av hotell- och turistsektorns branschorganisationer.

Massiv turistkoncentration

Kustlinjen från Playa de lInglés till Bahia Feliz är så massivt turistisk att över 40 procent av turisterna som kommer till ön är inrymda här.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !