Bombman dömd till 14 års fängelse

Kanarieöarnas högsta domstol har fastställt ett straff på 14 års fängelse för en man som tillverkade en bomb och placerade den bredvid en bostad på Teneriffa.

Ciudad Justicia, Høyesterett for Kanariøyene i Las Palmas, Gran Canaria.

Ciudad Justicia, Kanarieöarnas högsta domstol.

En tidigare dom från provinsdomstolen i Santa Cruz de Tenerife överklagades, men Högsta domstolen fastställde domen, skriver nyhetsbyrån Efe.

Den dömde har befunnits skyldig till att ha tillverkat en bomb som han placerade i en väska utanför några släktingars hem i Santa Cruz de Tenerife, nära garaget, tidigt på morgonen den 22 november 2020.

Samma morgon blev de boende i huset medvetna om väskan.

Två släktingar till mannen, far och son, öppnade väskan och aktiverade därmed bomben.

Istället för att bomben exploderade inträffade en deflagration (kemisk reaktion) som ledde till andra gradens brännskador på en släkting.

Den andre mannen led av panikångest och har behandlats för ett lindrigt fall av postraumatisk stress.

Bombmannen döms till fem års fängelse för tillverkning, förvaring och transport av bomben, och tre år för de skador som tillfogats vart och ett av offren

Han måste också betala 10 500 euro för de konsekvenser som åsamkats vart och ett av offren och betala sjukvårdskostnaderna.

I åtalet som ligger till grund för domen ingick inte mordförsök.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !