Polisen slog till mot Hells Angels

Sex misstänkta medlemmar av Hells Angels-kartellen på Kanarieöarna har gripits på Teneriffa av den nationella polisen.

Politibil Policia Nacional

Polisbil från Policia Nacional.

Medlemmarna greps på olika platser på Teneriffa.

De misstänks vara medlemmar i en organisation med koppling till brottslig verksamhet, skadegörelse, allvarliga hot och användning av tvång, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Hells Angels ska ha tagit över och underkuvat andra motorcykelklubbar på Teneriffa för att få kontroll över territoriet, uppger polisen.

Har utretts i tre år

Utredningen inleddes för tre år sedan, när polisen fick reda på att Hells Angels Motorcycle Club (HAMC) hade planer på att utvidga maktsfären till Teneriffa.

Utredarna fann att Hells Angels ska ha ansett att Teneriffa var under deras kontroll och att rivaliserande motorcykelgäng borde hindras från att komma in på deras territorium.

De som inte var rivaliserande klubbar och ville etablera sig ska ha varit tvungna att etablera sig under Hells Angels kontroll, enligt polisen.

En annan motorcykelklubb som ville etablera en filial på Teneriffa ska ha utsatts för tvång, allvarliga hot och skadegörelse på motorcyklar och bilar, enligt polisen.

Kom till Spanien 1997

I pressmeddelandet står det att Hells Angels Motorcycle Club är en organisation som finns i 62 länder, har cirka 5 000 medlemmar och är olaglig i bland annat Tyskland och Nederländerna.

De etablerade sig i Spanien 1997 och har för närvarande 17 karteller i landet.

Expansion till nya regioner

Expansionen i Spanien sägs ha varit progressiv, särskilt under de senaste åren, då de har etablerat sig på bland annat Costa del Sol, Costa Levantina, Costa Brava och Kanarieöarna.

Polisen har tidigare slagit till mot andra Hells Angels-karteller i Spanien på grund av misstankar om att de tillhör en kriminell organisation, narkotikabrott, olaga tvång, utpressning, stöld, rån och olaga vapeninnehav.

Den spanska nationella polisens insatser på detta område är en del av Europols insatser för att förhindra att motorcykelgäng etableras som de anser har kopplingar till organiserad brottslighet.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !