Amnesty starkt kritiskt till hantering av barnflyktingar

Amnesty International riktar skarp kritik mot hanteringen av minderåriga flyktingar på Kanarieöarna.

Langkano (cayuco).

Flyktingbåt (cayuco) på El Hierro.

Kritiken handlar bland annat om att många nyanlända barn placeras på mottagningscenter för vuxna, vilket inte får ske.

Långsamhet i åldersbestämningen

Amnesty kritiserar också att det tar lång tid att fastställa minderårigas ålder.

Det påpekas att 63 procent av de cirka 4400 ensamkommande barn som bor på mottagningscentrum på Kanarieöarna ännu inte är åldersbestämda, även om de fysiska kännetecknen för många tydligt visar att de kan vara minderåriga.

Brist på resurser

Organisationen menar att polisen inte har tillräckliga resurser för att utföra de uppgifter som krävs.

Amnesty International har genomfört en ny undersökning i frågan som publicerades på fredagen.

Intervjuade migranter

Representanter från organisationen besökte Santa Cruz de Tenerife och El Hierro mellan den 25 och 28 oktober och genomförde 21 individuella intervjuer och två gruppintervjuer med migranter och asylsökande.

Dessutom har de haft möten med relevanta myndigheter och organisationer.

Enligt Amnesty är 12 av de 29 intervjuade migranterna mellan 15 och 17 år gamla.

De hade bott där i flera dagar, och ingen av dem hade fått något extra skydd för minderåriga, vilket krävs enligt internationell människorättslagstiftning, enligt organisationens rapport.

Kritiken handlar också om brist på information om rättigheter, brist på lagstadgad juridisk hjälp, brist på mottagningsplatser på El Hierro och andra faktorer.

Rekordmånga migranter i oktober

Tillströmningen av småbåtar med flyktingar och andra migranter har varit rekordhög, med både månadsrekord i oktober och redan årsrekord i år.

I oktober anlände 14 976 personer, nästan hälften av de 30 705 som anlände mellan januari och oktober, enligt en månatlig rapport från inrikesministeriet.

Under de första dagarna i november har så många anlänt att det gamla årsrekordet på 31 678 från 2006 passerades på morgonen den 4 november.

I år har det anlöpts 111 procent fler än vid samma tidpunkt i fjol, och båtarna har fortsatt att anlända under de första dagarna i november.

Fler minderåriga 

Över 3000 av dem som anlände i oktober är minderåriga.

Ett av kännetecknen för den nuvarande flyktingströmmen är att det finns fler minderåriga och kvinnor, och fler människor från Afrika söder om Sahara än tidigare år, enligt Spaniens migrationsminister Luis Escrivá.

Många av de minderåriga reser ensamma, och en del har förlorat sina föräldrar under överfarten.

Inte trodda

De minderåriga som intervjuades berättade om att de inte blev trodda av polisen när de uppgav sin ålder, att födelsebevis misstroddes och att de berövades mobiltelefoner som de inte fått tillbaka, och därmed har svårt att kontakta familjen för att få dokumentation på bland annat ålder.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !

Tags