Över 500 båtflyktingar kom i natt – minst fyra döda

Fyra långa kanoter med totalt över 500 passagerare kom till El Hierro natten till lördagen. Minst fyra av dem miste livet.

Fly fra sjøredningstjenesten på Kanariøyene.

Flygplan från Kanarieöarnas sjöräddning.

Två av passagerarna i en båt var döda vid ankomsten, och två andra dog strax efter, skriver nyhetsbyrån Efe med hänvisning till källor från larmcentralen.

Det är inte uteslutet att passagerare också kan ha dött till havs och kastats överbord.

Många av passagerarna var vid mycket dålig hälsa och lades in på sjukhus.

De fyra båtarna möttes av sjöräddningen utanför kusten och hjälptes in i hamnen i La Restinga på södra El Hierro.

En av båtarna hade motorhaveri och drev hjälplöst ut till havs när den upptäcktes av ett sök- och övervakningsplan, skriver sjöräddningen på X (Twitter).

Bilden är tagen från sjöräddningens flygplan.

I går, fredag, anlände också en båt där två passagerare var i kritiskt tillstånd. En av dem dog på sjukhus och den andra kämpar för sitt liv.

Under de senaste veckorna har minst tolv passagerare i flyktingbåtar dött vid ankomsten till Kanarieöarna, eller dött kort därefter, och minst 20 har dött till havs och kastats överbord, enligt uppgifter från sjöräddningen, larmcentralen och Röda korset.

Nytt rekord

Enligt de senaste uppskattningarna har det årliga rekordet från 2006 på 31 678 flyktingar och andra migranter redan slagits.

Från januari till oktober anlände 30 705 personer, enligt inrikesministeriets månadsrapport, och under de första dagarna i november har det varit flera båtar med många passagerare.

Bara i oktober anlände nästan 15 000 flyktingar och andra migranter i små båtar till Kanarieöarna, främst till El Hierro och Teneriffa, och de flesta med hem söder om Sahara.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !