Nu stänger hälsofarlig hetta skolorna

Kanarieöarnas regering har beslutat att avbryta undervisningsverksamheten onsdagen den 11 och fredagen den 13 oktober på grund av vädersituationen. Torsdag är nationaldag och skolfri.

Varmt klasserom med søvnige barn.

Koncentrationen toppar inte i värmen.

Stängningsbeslutet gäller alla skolor på Kanarieöarna utom på universitetsnivå.

Situationen i många skolor är "ohållbar" med flera rapporter om elever som svimmar, twittrar Camino Escolar, en blogg som handlar om elevernas säkerhet och välfärd.

Det hänvisas till en föråldrad infrastruktur och klagomål om brist på skugga.

Åtgärden påverkar alla studenter och personal samt undervisning och annan verksamhet i offentliga, subventionerade och privata centra.

- Klasserna är stängda eftersom situationen på många utbildningscentra på Kanarieöarna redan är ohållbar, sade Kanarieöarnas utbildningsminister, Poly Suarez, vid en presskonferens på tisdagen.

Hälsofarligt

Värmen, i kombination med partiklar i form av saharisk sanddis (calima), utgör en hälsorisk.

Denna situation har pågått sedan den 1 oktober, och väderprognoserna tyder på att den kommer att fortsätta till slutet av veckan.

Fyra dog av värmen

De spanska hälsomyndigheternas dödsregister vid Carlos III-institutet har registrerat fyra dödsfall orsakade av hög värme på Kanarieöarna under de första åtta dagarna i oktober, visar publicerade siffror.

De varmaste platserna har legat runt 38-39 grader.

På måndagen  nådde dagstemperaturen över 30 grader vid 78 av 88 Spaniens nationella meteorologiska institut på Kanarieöarna, Aemets, mätstationer.

Hälsovarning för hög temperatur på Gran Canaria. Illustration: Kanarieöarnas hälsoministerium

Varningstexter som utfärdats

Det är en gul varning från Aemet för temperaturer som kan överstiga 34 grader under de kommande dagarna.

Kanarieöarnas hälsodirektorat har utfärdat röda, orange och gula varningar för hälsorisker på grund av höga temperaturer i ett antal kommuner.

Den allvarligaste varningen, röd, gäller i kommunerna Mogán, San Bartolomé de Tirajana, Santa Lucia de Tirajana och La Aldea de San Nicolas på Gran Canaria samt San Bartolomé på Lanzarote.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !