Maximal brandrisk stänger bergsområden

Kanarieöarnas regering har uppgraderat brandrisknivån till maximal på fem öar. Tillträde till särskilt utsatta bergsområden stängs.

Maksimal brannfare på Kanariøyene,myndighetene advarer.

Myndigheternas informationsvarning om brandrisken.

Detta gäller på över 400 meters höjd på Gran Canaria, Teneriffa, La Gomera, La Palma och El Hierro.

Situationen är mycket kritisk, rapporterar örådet på Gran Canaria och tillägger att förebyggande åtgärder är lösningen – utan en gnista kommer det inte att bli någon brand.

En särskild plan för skydd av befolkningen har aktiverats (Infoca).

På Gran Canaria är det förbjudet tillträde i rekreationsområden i Tamadaba och Llanos de La Mimbre till fots eller med bil.

Fordon får inte köra upp i bergen på GC-216. Det är förbjudet, med undantag för personer som bor eller arbetar i området.

Alla rekreationsområden, campingområden, vandrarhem och picknickområden är stängda.

All användning av eld och utrustning som kan skapa gnistor är förbjuden i skog och mark.

Temperaturer på över 34, över 37 i söder och sydost, orsakade av varma vindar från Sahara har plågat Kanarieöarna sedan den 1 oktober.

Värmen kommer att fortsätta under hela veckan, enligt väderprognoserna, och är anledningen till att varningen uppgraderas, skriver direktoratet för brand- och krisberedskap i ett pressmeddelande.

Luftfuktigheten förväntas vara under 30 procent hela veckan.

Människor uppmanas att följa regeringens självskyddsinstruktioner:

  • Under perioder med brandrisk, rör dig inte på vägar eller i områden i bergen där du inte känner till terrängen och alternativa vägar ut. Försök alltid att gå igenom områden med god sikt.
  • Att känna till miljön och farorna kan hjälpa dig att vidta åtgärder för att förhindra skogsbränder.
  • Om du upptäcker en skogsbrand eller rök som gör dig misstänksam, tveka inte, ring omedelbart nödnumret 112. Försök att rapportera platsen så exakt som möjligt. Placera dig själv på en säker plats.
  • Om du är omgiven av eld, försök att nå ett område där det redan har brunnit, bort från elden och mot vindriktningen.
  • Gå eller kör aldrig uppför mot toppen av ett berg eller stå på toppen. Elden kan sprida sig upp till 17 gånger snabbare än du kan röra dig.
  • Om situationen blir farlig, ligg på marken och försök andas genom våta kläder. Försök aldrig fly området på vägar som är omgivna av lågor eller är kraftig rök.
  • När du evakueras, ta dig lugnt till det säkra området.
  • Under en brand är det förbjudet tillträde till det område där det brinner. Om du vill hjälpa, gå till rådhuset, det är där organisationen av volontärer händer.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !

Tags