8355 brandevakuerade återvänder hem

Mer än 12 000 människor hade evakuerats som mest under skogsbranden på Teneriffa. På tisdagskvällen hävdes evakueringen för 8355 personer.

Feltsenger i idrettshall La Orotava

Nu kan tältsängarna i La Orotava packas ihop.

Branden har stabiliserats i stora områden men är fortfarande inte under kontroll, informerade räddningstjänsten vid en presskonferens på onsdagen.

Över 3000 fortfarande evakuerade

3109 invånare som bor i kommunerna Tacoronte, Güímar, El Sauzal och Santa Úrsula evakueras fortfarande, enligt information om branden som presenterades vid en presskonferens på tisdagskvällen av räddningstjänsten.

En del av dessa finns på provisoriska nödmottagningscentraler.

Invånare som får återvända hem uppmanas att städa bort brandfarligt material i en radie på 15 meter runt sina hus, begränsa sin rörelse för att ge tillgång till räddningstjänsten och vara försiktiga eftersom branden fortfarande är aktiv.

Två personer har gripits för stöld från en evakuerad bostad i La Orotava, uppger polisen.

Inte under kontroll

Mycket av brandområdet stabiliserades i natt (hålls inom inneslutningslinjerna), men branden är fortfarande inte under kontroll.

Branden har spridit sig ytterligare i Güimar, och på tisdagen och natten till onsdagen fanns det nya uppblossningar ("hot spots") på flera ställen i norra och södra brandområdet, även utanför inneslutningslinjerna.

I Güimar är branden mycket aktiv i en djup, brant och otillgänglig ravin, och det finns risk för ytterligare spridning till grannkommunen Fasnia vid ravinens mynning.

Höga temperaturer rapporterades på onsdagen, med över 30 grader i brandområdet och en varning från väderinstitutet Aemet. 

Dessutom växlar vindriktningen.

- Detta kommer leda till att branden blossar upp igen på flera platser, sade Kanarieöarnas president Fernando Clavijo vid presskonferensen.

Fortfarande dålig luft

Luftkvaliteten fortsätter att vara mycket negativ för hälsan i många områden på grund av brandrök, främst i kommunerna Los Realejos, La Orotava och Arafo, men även i kommuner i norr och söder.

20 i luften och 650 på marken

18 helikoptrar och flygplan utför brandbekämpning idag, och två luftburna enheter används för samordning.

En helikopter sattes ur funktion i tisdags morse efter att ha utsatts för stenkastning.

Över 650 personer var engagerade i brandbekämpning och hjälptjänster på onsdagen.

Nyckeltal för branden

  • Brandområdet är över 148 kvadratkilometer, 7 procent av Teneriffas yta.
  • Dess omkrets är 90 kilometer.
  • 13 kommuner berörs.
  • Branden är den näst största på Teneriffa och den tredje största på Kanarieöarna sedan år 2000.
  • Omkring 3100 personer och 150 djur ärfortfarande evakuerade. Som mest var det över 12 000.
  • Branden startade sent på kvällen tisdagen den 15 augusti i kommunerna Arafo och Candelaria.
  • Den karakteriseras som en sjätte generationens skogsbrand som lever sitt eget liv och sprider sig mycket snabbt.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !

Tags