Över 12 000 brandevakuerade på Teneriffa

SSent på lördagskvällen bekräftades att 12 276 personer hade evakuerats från elva kommuner och att branden drabbat ett område på 84 kvadratkilometer.

Brannkonstabel foran flammer

Ännu en ansträngande natt för brandmännen på Teneriffa.

Nya evakueringar tillkännagavs också för Tacoronte kommun i norr, där branden blossade upp igen på lördagskvällen, uppgav den kanariska regeringen i ett pressmeddelande.

Branden var mest aktiv i går kväll i kommunerna Santa Ursula, La Orotava och Güimar.

Evakueringar har gjorts i elva kommuner och tio kommuner har drabbats direkt av lågorna.

Luftkvaliteten är dålig i 19 kommuner på grund av brandrök: Arafo, Candelaria, Santa Ursula, La Orotava, La Victoria, La Rosaria, El Sauzal, Tacoronte, La Matanza, Güimar, Los Realejos, Puerto de La Cruz, Buena Vista del Norte, Icod de Los Vinos, La Guanche, San Juan de La Rambla, Los Silos och Garachio.

Teneriffas socialminister, Candelaria Delgado, meddelade pressen igår att det uppskattas att evakueringar kan nå 26 000 personer.

Vi betonar att det inte var 26 000 evakuerade i natt, trots att ett antal medier har valt att publicera detta.

En siffra på 12 276 har hittills bekräftats av myndigheterna.

Den positiva nyheten från lördagskvällen är att brandens södra flank stabiliserades.

På söndagsmorgonen blev det känt att några hem och fordon har skadats av branden, men omfattningen av skadorna har ännu inte bekräftats.

Tre personer skadades på lördagen när de släckte på eget initiativ utan tillstånd.

343 personer arbetade med brandbekämpning och räddningstjänst i går kväll.

På söndagen kommer 23 helikoptrar och flygplan att delta i brandbekämpningen.

Väderutsikterna tyder på att det inte kommer att bli lättare att hejda brandens framfart under de kommande dagarna. Höga temperaturer, låg luftfuktighet och starka vindar har rapporterats i höga områden.

Skyddsrum för evakuerade har upprättats i kommunerna Los Realejos, La Victoria och La Matanza de Acentejo.

Mer vårdpersonal, mediciner och hälsoförnödenheter har skickats till centren för att ge till människor som har drabbats av andningsproblem på grund av röken.

Branden startade sent på tisdagskvällen i kommunerna Arafo och Candelaria, och är nu den näst största på Teneriffa sedan 2000.

Branden har kännetecknen för en sjätte generationens skogsbrand, säger Pedro Martínez, teknisk chef för brandbekämpning.

En av de viktigaste egenskaperna hos sjätte generationens skogsbränder är hur snabbt de sprider sig och att de "lever ett eget liv". På bara sex timmar hade branden som bröt ut i Tarragona på fastlandet förstört ödelagt 2000 hektar under 2019.

Detta destruktiva fenomen orsakas av stora luftströmmar som "hjälper" elden.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !

Tags