Fattiga får 30 miljoner euro

Kanarieöarnas regering har avsatt 30 miljoner euro som ska användas för att bekämpa fattigdomen på Kanarieöarna.

Hjemløs med plakat

Hjälp till hemlösa är en del av regeringens plan.

Summan godkändes av ministerrådet i veckan.

Sedan 2021 har 95 miljoner euro avsatts för kampen mot fattigdom.

Barnen prioriteras

Satsningen måste särskilt riktas mot barnfattigdom.

Det ska ske genom att stärka förmåner, information och vägledning om tillgång till resurser, meddelar ministeriet för sociala rättigheter.

Basala behov

Delar av summan kommer också att användas för att medfinansiera den regionala minimiinkomsten och medborgarlönen, samt för att förbättra utbildningsmöjligheter och arbetsträning för unga invånare.

Syftet är att ge ekonomiskt stöd och förmåner som täcker de grundläggande behoven av mat, kläder, bostad, utbildning, kultur och munhälsa.

Hemlösa

Omsorgsprogram för hemlösa  ska främjas, enligt departementet.

Projekt för delat generationsboende måste utvecklas för att främja tillgången till bostäder för unga och motverka oönskad ensamhet.

Utsatta grupper

Medel ska också användas för att förstärka omsorgssystemet.

Vårdprogram måste stärkas för utsatta grupper som är särskilt drabbade av fattigdom; ensamstående föräldrar, kvinnor som är offer för könsrelaterat våld, romer, LHTBI-kollektivet med flera.

Soppkök och matleverans

Det planeras också att utveckla program för att erbjuda boende och soppkök, leverans av mat och basförnödenheter som kläder, skor och hygienprodukter.

Dessutom att utveckla program för att ta itu med invandrares sociala utsatthet.

Stor fattigdom

Fattigdom är ett stort problem på Kanarieöarna.

Över en tredjedel av den kanariska befolkningen riskerar att drabbas av fattigdom och social utestängning, enligt flera rapporter.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !