Bara en av åtta fattiga får existenshjälp

På Kanarieöarna får endast en av åtta personer som lever i riskzonen för fattigdom offentligt stöd i form av den lägsta existensinkomsten (IMI), som infördes av staten i december 2021.

Hånd_euro_penger

Tre av fyra ansökningar om IMI har avslagits.

Bara Balearerna har en lägre andel än Kanarieöarna av regionerna i Spanien.

I landet som helhet får en av fem fattiga IMI-stöd, enligt en rapport från Spaniens förening för chefer för sociala tjänster. Rapporten publicerades på torsdagen.

Detta stöd är från 462 euro i månaden för hushåll med en person, till max 1 050 euro för större hushåll.

Inkomstgräns

Inkomstgränsen för att få stöd är högst 10 088 euro per år för hushåll med en person utan barn och successivt högre för större hushåll och beroende på hushållets sammansättning.

I Spanien finns det 1 752 467 personer som har beviljats ​​IMI 2022.

Det är tre fjärdedelar av vad regeringen utgick från när systemet infördes.

Tre av fyra ansökningar om IMI har avslagits.

Komplex process

Kritiker av ordningen påpekar att rutinerna för stödet är för komplicerade och att det är anledningen till att det är färre än väntat som får det.

Airef, en oberoende myndighet för finansiellt ansvar, påpekade just detta med komplexitet i en utvärdering förra sommaren.

Tre på toppen

I de autonoma enklaverna Ceuta och Melilla, som är omgivna av Marocko, får mer än 40 procent av de fattiga stödet. I regionen La Rioja är det 32,7 procent.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !