Sanchez utlyser nyval

Pedro Sanchez, Spaniens premiärminister beslutade på måndagen att upplösa nationalförsamlingen och utlysa nyval den 23 juli.

Pedro Sanchez

Pedro Sanchez

Beslutet har tagits utifrån resultaten i söndagens regionval, där högern hade en stark tillväxt, meddelades det i en direktsänd kungörelse på måndagen.

Foto: LaMoncloa

Högerpartiet PP och det ultrakonservativa partiet Vox var mycket framgångsrika i valet, och har majoritet tillsammans.

Sanchez försöker undvika en koalitionsregering med PP och Vox genom att hålla valet tidigare än väntat.

Det bästa vore nu att spanjorerna gick till val för att bestämma vilken politisk riktning landet ska gå i, säger Sanchez.

Ett nyval nu kan pressa folket att ta ett snabbt beslut om de vill befästa resultaten från de regionala och kommunala valen, skriver tidningen El País som kallar det ett riskabelt beslut.

Beslutet om nyval formaliseras vid ett extra ministermöte på måndagen.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !

Tags