Fornlämningar hittades av en slump

225 välbevarade, polerade snäckskal och ben som har använts i halsband tillhörande ursprungsbefolkningen på La Palma hittades av en slump.

Arkeologisk skatt funnet på La Palma.

Det arkeologiska fyndet var välbevarat.

Ornamenten är daterade till 1100-1200-talet.

De hittades av en person som utforskade en vulkanisk tunnel.

Fyndet gjordes i en spricka i tunneln där fornlämningarna hade fastnat i  växtmaterial, skriver Kanarieöarnas kulturministerium i ett pressmeddelande.

Foto: Kulturdepartementet

Exceptionellt

Den arkeologiska skatten presenterades vid en presskonferens på torsdagen och beskrivs som mycket viktig och exceptionell, men inte unik.

Sådana ornament användes ofta i halsband av öns ursprungsbefolkning, men aldrig tidigare har så många hittats på ett och samma ställe, påpekas det.

Platsen ligger i Salto de Tigalate-området i Villa de Mazo, nära grottor som tidigare har registrerats som begravningsplatser som används av ursprungsbefolkningen.

Efter att upphittaren rapporterat fyndet till myndigheterna inleddes en akut arkeologisk åtgärd för att skydda området. Därefter genomfördes utgrävningar.

Har varit i bruk

Studierna visar att flera av skalen har dubbla perforeringar.

Detta visar att ornamenten har använts för att det var vanligt att man gjorde nya hål när de ursprungliga hålen var slitna så att skalen började spricka, förklarar arkeologerna.

Foto: Kulturdepartementet

Utgrävningarna har utförts av Prored, med finansiering från Direktoratet för kultur och kulturarv.

I Cueva de la Higuera i Barlovento på La Palma, som är en gravplats från förhistorisk tid, har man tidigare hittat 68 snäckor av samma typ i en keramikburk.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !