Vandrare fann skelett av urmänniska

Två kanariska vandrare stötte av misstag på skelettet av en människa från ursprungstiden i en klippvägg på Gran Canarias kust i söndags.

Arkeologi_skjelett_funn_c7

Sättet som personen är begravd på visar att det är en primitiv människa, säger Javier Velasco, arkeolog och inspektör från örådet, till tidningen Canarias den 7.

Skelettet kommer från en ung man i 15-17-årsåldern, konstaterar arkeologen.

Vandrarna rörde inte skelettet och underrättade omedelbart örådet om upptäckten, uppger de till tidningen.

Velasco åkte till platsen och gjorde en inspektion.

Nödrutiner har nu aktiverats för att säkerställa att fyndet inte skadas.

Fyndplatsen, som för närvarande hålls hemlig för allmänheten, har inte tidigare registrerats som en plats av arkeologiskt intresse, uppges det.

Skelettet uppges vara välbevarat men saknar en arm, ett ben och en höft som troligen finns i närheten.

Det var kusinerna Mario Perdomo och Gregorio David Arbelo som hittade skelettet när de skulle gå in i en svåråtkomlig grotta som de fick simma 300 meter för att komma till.

I april upptäcktes kvarlevorna av sex personer i ett fall i Gáldar på norra Gran Canaria, men dessa är med största sannolikhet inte från urbefolkningens tid på ön.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !

Tags