Kanarieöarna har aktiverat en förebyggande plan mot effekterna av höga temperaturer

1 juni blev en plan aktiverad med förebyggande åtgärder mot höga sommartemperaturer,  av hälsorådet och den regionala regeringen på Kanarieöarna.

Sommeren 2015 var det ekstremt varmt i en lang periode på Gran Canaria. Denne temperaturen, 42 grader, ble målt 23. juli 2015 i Agüimes. Foto: Hugo Ryvik

En hälsovarning ska skickas ut om dagstemperaturer överstiger 32 grader som högsta dygnstemperatur och 24 grader som lägsta.

Planen är sätta i stånd ett kontrollsystem speciellt utformat för de grupper av människor som är mest utsatta för höga temperaturer, såsom barn, äldre och personer med kroniska sjukdomar.

Kvalificerad personal

Alla sjukhus och Kanarieöarnas utryckningspersonal (SUC) ska bemannas av personer som är utbildade för att hantera och effektivt samordna hälso- och sjukvården under värmeböljor.

Kommunikationskanaler bör också vara förberedda för och anpassade för denna typ av information.

Hälsoministeriet ska förmedla användbar information till nyhetsmedia om åtgärder för att förhindra negativa effekter av att utsättas för höga temperaturer.

Planen har utarbetats i samarbete med hälsoministeriet, sociala tjänster och staten väderinstitutet AEMET.

Den längsta värmeböljan var 1976

Den längsta värmebölja som inträffade på Kanarieöarna ägde rum i Santa Cruz de Tenerife från 28:e augusti till 10:e september 1976.

Även om den varade länge, så var inte temperaturerna extremt höga: De låg  i genomsnitt 2,6 grader över det normala för perioden.

Tidernas högsta officiella temperaturmätning på Kanarieöarna visade 47,5 grader. Det var i byn Masca Buenavista del Norte på Tenerife,  Juli 17, 1978.

På Gran Canaria är 46,5 grader i juli 2007 den högsta uppmätta temperaturen genom tiderna, enligt AEMET.

24,6 grader i snitt i augusti

Den högsta temperaturen under dagen i juni, uppmätt vid Gran Canarias flygpats, ligger normalt på medelvärdet 22,2 grader i juni 23,8 i juli, 24,6 i augusti och 24,3 i september.
Referensperioden för dessa mätningar är perioden 1980-2010.

Tags