Över 400 000 färre turister på Kanarieöarna 2019

Kanarieöarna förlorade färre turister än många fruktade förra året: Det slutade på cirka 15,1 miljoner turister. Nedgången är cirka 2,6 procent från 2018.

Gågata i Galdar på Gran Canaria. Foto: Canariajournalen

Av: Redaksjonen Redaksjonen@canariajournalen.no

Thomas Cooks konkurs i september och German Air tidigare förra året, och förnyad konkurrens från Egypten, Turkiet och Tunisien, fick analytiker att förutse en kraftig nedgång 2019.

Nedgången 2018 var drygt 400 000, enligt preliminära siffror från Frontur som presenterades på en presskonferens på tisdagen av turistminister Yaiza Castilla.

De slutliga officiella siffrorna kommer i februari.

Tredje största antalet

Året slutade med det tredje största antalet turister i historien efter 2017 (cirka 16 miljoner) och 2018 (cirka 15,5 miljoner).

En stärkt euro-växelkurs mot kronan gjorde det dyrare för skandinaver att semestra i euroländer.

Svenskarna och danskarna gick också mycket tillbaka på Kanarieöarna, men för norrmännen var det bara en mindre förändring, visar siffror från officiell statistik som samlats in av Canariajournalen.

Siffror för enskilda länder i december är dock ännu inte tillgängliga.

 Ryanair lade ned

En utmaning i början av 2020 är att Ryanair nu har lagt ned sina flygbaser på Kanarieöarna och minskat antalet flygningar. Företaget har dock fortfarande 235 rutter på Kanarieöarna. '

Castilla tror att Ryanair så småningom kommer att återställa baserna på Kanarieöarna. Företagets argument för att stänga var en brist på flygplan till följd av Boeings 737 Max-flygplan på marken.

Ministern för turism, industri och handel har beställt en studie av effekten som Brexit kommer att ha på skärgårdens turism, industri och handel.

Tags