Mogán kommun godkände tre stora byggprojekt i Puerto Rico

Mogán på sydvästra Gran Canaria godkände under torsdagen byggandet av två nya köpcentrum och en ny stormarknad i turiststaden Puerto Rico, trots att det finns en pågående rättslig process mot dem.

Mogan Mall kommer att byggas på platsen för ett övergivet äventyrsbad i Puerto Rico. Foto: Hugo Ryvik

Det som skall ratificeras är projekt för 53 miljoner euro totalt:

- Byggandet av ett köpcentrum i regi av företaget Tourin Europeo (Mañaricua familjen)- Mogan Mall, med affärer Fund Grube, Inditex, Hiperdino och Numero 1 på platsen för en tidigare vattenparken intill det gamla köpcentret - En ny Mercadona stormarknad i Motor Grande.

Alla dessa påverkas av moderniseringsplanen Costa de Mogan (PMM Costa Mogan). Bygglov för Mercadona stormarknad ges av kommunen, och konstruktionen är i full gång. Rivning av vattenparken har också börjat. Konstruktion av Mogan Mall och andra köpcentrum beräknas starta i år.
 

Rättsprocessen inte avslutad

En sammanslutning av företagare i fas 1 av det gamla köpcentret i Puerto Rico påpekar att de har lämnat in en omprövning till domstol mot PMM Costa de Mogan, som omfattas av de avtal som under torsdagen godkändes, enligt tidningen Canarias Ahora.

Köpmännen i samhället kommer att möta upp för att protestera i det kommunala styrelsemötet inom kort. Detta beror på att de inte förstår varför kommunen väljer att ratificera planerna så länge det pågår en rättslig process som kan leda till att planerna stoppas, säger chefen för köpcentret, Ubaldo Marrero, till tidningen.
 

 - För lite folk för så många butiker

Han tror att ratificeringen måste vänta tills dess ärendet avgörs i domstol, vilket han tror kommer att ske under de närmaste månaderna. Marrero hävdar att det inte finns tillräckligt många människor i området för så många butiker, och hävdar att det är ett slags "brända jordens taktik" i kommunen.

Han påpekar också att moderniseringsplanen avsikt var att renovera och modernisera de gamla anläggningarna för att öka konkurrenskraften inom turistsektorn, inte bygga nya, och att det läggs fram moderniseringsplaner för det gamla köpcentrum som han förväntar sig kommer att inledas under 2018.

Tomterna där nya köpcentra och stormarknad kommer att byggas måste omklassificeras från bostadsområden och idrottsområde till kommersiella områden.
 

Påstås ge miljoner till kommunen

Mogans rådman för Urban Utveckling och vice borgmästare Mencey Navarro visar i Canarias Ahora att de tre byggprojekten representerar en inkomst på två miljoner euro för kommunen.

Hon hävdar att PMM tillåter kommersiella projekt i miljonklassen i kommunen, och tror inte att domstolen kommer att avbryta planen. Dessutom kan de inte vänta tills domen faller beroende på att utvecklarna kan senare ställa den kommunala förvaltningen till svars.

Navarro påpekar också att det fanns möjligheter att göra invändningar i 20 dagar under samrådsperioden för projekten,  efter att de presenterats i en offentlig anslagstavla, men att inga invändningar har registrerats.

Tags