Affärsinnehavare i Puerto Rico kräver stängning av påstådda bordeller

Flera ägare av anläggningar i Puerto Rico köpcentrum på Gran Canaria har skickat ett klagomål till Mogans kommun om påstådd bordellverksamhet på nattklubbar och även om narkotikahandel, trakasserier och bedrägerier mot turister.

På och runt detta köpcentrum i Puerto Rico pågår, enligt vissa affärsägare, mycket olagligheter om nätterna. Foto: Hugo Ryvik

Framställarna av klagomålet hävdar att de påstådda olagliga aktiviteterna svärtar ner centrums och stadens rykte, och kräver att tre nattklubbar i centrum skall stängas, skriver tidningen La Provincia.

Medger att det finns problem

Källor inom den lokala polisen och Guardia Civil medger enligt tidningen att köpcentret efter midnatt kännetecknas av narkotikahandel, gatuförsäljare och så kallade "tiqueteros" , dvs folk som delar ut flygblad och rabattkuponger och försöker locka folk till olika nattklubbar och butiker.

Turister blir också ofta utsätts för kreditkortsbedrägerier på vissa uteställen, hävdar 78 företag som har undertecknat klagomålsbrevet. Ett annat påstående är att tiqueteros  ibland trakasserar turister fysiskt och handgripligen försöker dra in dem till olika klubbar och barer. 

Stärker nattövervakningen

Policia Local har nu enligt uppgift stärkt nattpatrullerna i centrum genom att öka från fem till sju poliser. Enligt en talesman från polisen är det svårt att samla tillräckligt med bevis mot dem som är inblandade i olaglig verksamhet, skriver La Provincia.

Anläggningar i centrum är nu heltrötta på att drabbas av denna typ av verksamhet, som de hävdar har pågått i årtionden.

De klagar också över bullret från nattklubbar som enligt centrets regler bör stänga senast klockan två, men som många menar har öppet fram till gryningen. Nya tekniska inspektioner kan bekämpa detta problem, hoppas de.

Kommunen planerar inspektioner

Överklagandet skulle ha levererats den 26 januari till chefstjänstemanen för säkerhet i Mogan kommun, Mencey Navarro, som benligt uppgift har uttalat att kommunen är medveten om att det finns en konflikt i området där  olika typer av olaglig verksamhet pågår.

Kommunen har åtagit sig att gradvis öka inspektionerna i och runt centrum och börja införa sanktioner. Under de senaste månaderna, har klagomålen om drogaktivitet i centrumområdet minskat med 60 procent.

Kommunen förbereder för närvarande enligt uppgift en förstärkning av inspektionerna för att ta reda på mer om de aktiviteter som äger rum och analysera huruvida dessa är förenliga med de regler för licenser till företagen som bedriver verksamhet i området.

Tags